Special

Sacharov Special

Op woensdag 27 maart organiseert Movies that Matter de jaarlijkse Sacharov Special in Theater aan het Spui, Grote Zaal. Dit is een van onze jaarlijkse specials in samenwerking met het Nederlands Liaisonsbureau van het Europees Parlement, waarin de Sacharovprijs – de belangrijkste Europese mensenrechtenprijs – en zijn winnaar(s) onder de aandacht worden gebracht.

In 2023 werd de prijs door het Europees Parlement toegekend aan Jina/Mahsa Amini en de protestbeweging Vrouw, Leven, Vrijheid in Iran. De 22-jarige Koerdische Jina/Mahsa Amini was in september 2022 op bezoek in Teheran, toen ze werd gearresteerd en geslagen door de zogenaamde zedenpolitie omdat ze de hijab op de ‘verkeerde’ manier droeg. Haar dood een paar dagen later leidde tot massale protesten in Iran en wereldwijd, met vrouwen in de voorste gelederen. Onder het motto “Vrouw, Leven, Vrijheid” hebben ze geprotesteerd tegen de hijab-wet en andere discriminerende wetten.

Dit jaar presenteren we een speciaal programma gewijd aan de vrouwenbeweging in Iran en de vrouwen in ballingschap in Iran. Een eerbetoon aan hun aanhoudende inspanningen om te eisen dat zij hun meest fundamentele vrijheden mogen uitoefenen.

Bestel je gratis ticket

Programma

Farah Karimi, activiste tijdens de Iraanse Revolutie (1979) en nu Eerste Kamerlid in Nederland, opent de avond met een persoonlijke toespraak.

Gevolgd door de vertoning van het poëtische filmessay How Dare You Have Such a Rubbish Wish, geregisseerd door Mania Akbari. Na de film is er een nagesprek met Mania over haar film waarin ze haar lijf terug eist, en dat van alle andere vrouwen in Iraanse film. Aanwezig is ook de Iraanse journaliste Aida Ghajar. Aida was de eerste journalist die verslag deed van Jina/Mahsa Amini’s dood. Ze vergezelde de vertegenwoordigers van de vrouwenbeweging naar Brussel voor de Sacharov-prijs.

We sluiten de avond af met de dans performance Gheresh Midam, een onderzoek naar het dansende vrouwenlichaam als vorm van verzet. Geïnspireerd door een scene uit de film ‘Gheysar’, waarin een Iraanse actrice danst voor een overwegend mannelijk publiek, neemt Roshanak Morrowatian deze bewegingen onder de loep en onderzoekt de subtiele manieren waarop het lichaam de kracht heeft om macht te herwinnen in ruimtes van ongelijkheid.

De avond wordt gehost en gemodereerd door Lynn Zebeda.

Na de vertoning zal DJ Ishtar Iraanse revolutionaire muziek draaien in de foyer.

De vertoning met uitgebreid programma is gratis toegankelijk, maar reserveren is verplicht.

Deze vertoning wordt aangeboden in samenwerking met het Liaisonbureau van het Europees Parlement in Nederland.

Logo Europees Parlement

Programma

20:00
Welkomstwoord
20:02
Openingsspeech door Farah Karimi
20:10
Vertoning van How Dare You Have Such a Rubbish Wish
21:22
Panelgesprek met Mania Akbari and Aida Ghajar
21:53
Dansoptreden Roshanak Morrowatian
22:00
Einde programma
22:00 - 23:30
Revolutie muziek in de foyer