online versie
 
Bedankt!
Movies that Matter Festival 2024
 
 
 
 
 
 
Bedankt!
 

Met trots kijken we terug op een bijzondere editie van het Movies that Matter Festival! Met wederom zo’n 23.000 bezoekers, waren de zalen weer rijkelijk gevuld. Dit is mede gelukt dankzij jouw steun. Daarom willen we je graag heel hartelijk danken voor je bijdrage aan de 16e editie van ons festival in Den Haag!

 

Ons festival was niet mogelijk geweest zonder de steun van hoofdpartners de Nationale Postcode Loterij en Gemeente Den Haag en partners als het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Amnesty International, en dit jaar voor het eerst de NPO en omroep HUMAN. Uiteraard danken wij ook onze mediapartner van het eerste uur: Trouw, en tal van fondsen en andere samenwerkingspartners die in ons werk geloven.

 

Wij hopen je weer te zien tijdens één van onze filmevents de komende maanden en we verwelkomen je in 2025 graag op het 17e Movies that Matter Festival, dat van vrijdag 21 t/m zaterdag 29 maart zal plaatsvinden.  

 

Hartelijke groet, 

Het Movies that Matter-team 

 
 
 
 
 
 
 
 
Terugblik
 

We waren dit jaar weer volop aanwezig in de stad van Vrede en Recht. Natuurlijk in ons festivalhart bij Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui, maar ook op gastlocaties als De Nieuwe Regentes, Theater en Filmhuis Dakota, Nieuwspoort en Beeld & Geluid. We gingen nieuwe partnerschappen aan met Theater De Vaillant, het Kunstmuseum Den Haag, The Grey Space in the Middle en Nest. Ook door op andere plekken in het land kon publiek genieten van Movies that Matter, want dit jaar waren er vijf satellietlocaties: Alkmaar, Amsterdam, Amersfoort, Apeldoorn en Maastricht

 

Het festival werd geopend met een uitvoering van John Lennon’s Imagine, in drie talen door Karima el Fillali en Shishani, gevolgd door een toespraak van Staatssecretaris van Cultuur & Media, Fleur Gräper-Van Koolwijk en Mert Kumru. De openingsfilm was Photophobia van Ivan Ostrochovský en Pavol Pekarčík.

 

Van 22 t/m 30 maart presenteerden we meer dan 80 films en tal van verdiepingsprogramma’s met activisten, experts en filmmakers van over de hele wereld. We verwelkomden beginnende organisatoren van internationale mensenrechtenfilmfestivals voor ons vijfdaagse workshopprogramma Cinema Without Borders. Ruim 6.000 scholieren en mbo-studenten namen deel aan het uitgebreide educatie-programma in Den Haag en Amsterdam. De Industry-panels en workshops voor filmprofessionals uit de hele wereld, NGO’s en fondsen richtten zich op het creëren van impact met mensenrechtenfilms.

Bekijk onze Daily Reports hier

 

Dit jaar had het festival de focus op Turkije, met drie filmprofessionals van Turkse komaf als hoofdgasten: Nazmiye Oral, Tülin Özen en Ahmet Boyacıoğlu. Er vond een Industry Masterclass plaats: In conversation with…Ahmet Boyacıoğlu, we vertoonden twee door het publiek gekozen klassiekers en uiteraard films van de hoofdgasten, waarbij Nazmiye Oral, de verfilming van haar theatervoorstelling Niet meer zonder jou, presenteerde waarmee ze met haar moeder Havva wereldwijd succes boekte. Daarnaast opende de aangrijpende expositie Roots & Soil in The Grey Space in the Middle, ontstaan uit een langdurige samenwerking tussen door fotograaf Ahmet Polat en studenten uit Gaziantep, die hun belevingen na de grootste Turkse aardbeving op 6 februari 2023 delen.

 

We zijn bijzonder trots op vertoningen van films als I Shall Not Hate en de eenmalige speciale screening van No Other Land, in samenwerking met IDFA, over een Palestijnse activist uit de Westelijke Jordaanoever en een Israëlische journalist die de handen de handen ineen slaan om licht te werpen op de massale verdrijving van Palestijnse bewoners uit het dorp Masafer Yatta. In I Shall Not Hate, volgen we de Palestijnse dokter Izzeldin Abuelaish, werkzaam in een Israelisch ziekenhuis, die op een missie is van vergeving en verzoening. Dit wordt tot het uiterste op de proef gesteld wanneer een Israëlische tank zijn huis bombardeert en zijn drie dochters doodt. Dr. Abuelaish was aanwezig op het festival met een tal van indrukwekkende nagesprekken en was ook te gast bij Buitenhof. Kijk het interview hier terug. 

 

We hebben door samenwerkingen met de Quiet 500 en de Ooievaarspas het mogelijk gemaakt om het festival ook toegankelijker te maken voor mensen met een kleine beurs. “Dank u wel voor een fijne voorstelling. Was een leuke avond uit voor mij. Even wat afleiding!” , aldus een bezoeker aan de Activist Night.  

 

Door de belevingsmonitoren op locatie van Motify weten we dat het publiek het festival waardeerde met een rapportcijfer 8,7! Met name het filmaanbod en diversiteit aan onderwerpen werd bijzonder gewaardeerd.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
Awards
 

Acht internationale jury’s bogen zich over de genomineerde films. De winnaars van dit jaar:

 

Grand Jury Documentary Award

The Mother of All Lies (Asmae El Moudir)

 

Grand Jury Fiction Award

Radical (Christopher Zella)

 

Activist Documentary Award

Mediha (Hasan Oswald)

 

Camera Justitia Award

KIX (Bálint Révész en Dávid Mikulán)

 

Dutch Movies Matter Award

Eddy’s Oorlog (Joost van der Valk)

 

Shorts Award

Mast-del (Maryam Tafakory)

 

Students’ Choice Award

Photophobia (Ivan Ostrochovský, Pavol Pekarčík)

 

Dit jaar werd voor het eerst de Educatie Award uitgereikt, voor de meest educatieve film: The Mind Game (Sajid Khan Nasiri, Eefje Blankevoort en Els van Driel).

 

Het publiek kon dit jaar voor het eerst digitaal stemmen voor de Audience Award. De film I Shall Not Hate (Tal Barda) werd beloond met de publieksprijs, mogelijk gemaakt door de ASN Bank.

 
  Lees de juryrapporten  
 
 
 
 
 
 
 
Films op het festival gemist?
 

In Movies that Matter On Tour vertonen wij door het hele land deze maand The Body Politic, krachtig portret van Brandon Scott, de idealistische jonge burgemeester van Baltimore, tijdens zijn eerste jaar in functie. In mei toert de documentaire Drawing a Line, een portret van de jonge Indiase cartoonist Rachita Taneja, die vervolging en censuur tegengaat met humor en eerlijkheid.

 
  Lees meer over On Tour  
 
 
 
 
 

Het Movies that Matter Festival 2024 werd mogelijk gemaakt door hoofdpartners Nationale Postcode Loterij en Gemeente Den Haag en partners als Amnesty International, ASN Foundation, Creative Europe, Fonds 1818, Fonds 21, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Nederlands Filmfonds, vfonds, VEVAM en VSBfonds.
De belangrijkste mediapartners zijn dagblad Trouw, NPO en omroep HUMAN. Voor een volledig overzicht van onze partners, klik hier.

 
 
 
 
 
Movies that Matter
 
moviesthatmatter.nl
 
       
 
 
Uitschrijven voor deze nieuwsbrief Design & code by Eagerly