The Mind Game

2023, 61 minuten

Deze film kun je als educatievertoning tijdens het Movies that Matter Festival 2024 boeken.

Toen hij pas 14 was, vluchtte Sajid Khan Nasiri in zijn eentje uit Afghanistan. Na een reis van twee jaar vol gevaar en ontberingen – die hij gedetailleerd vastlegde met zijn telefooncamera – arriveert hij in België. Daar begint een heel nieuwe worsteling. Van de makers van de prijswinnende documentaire Shadow Game
 
Ze noemen het ‘de game’: de levensgevaarlijke reis die vele onbegeleide minderjarigen afleggen op zoek naar bescherming in West-Europa. Voor Sajid Khan Nasiri begon de game op zijn 14e, nadat de Taliban zijn vader hadden vermoord. Via Iran en Turkije naar Oost-Europa komt hij steeds dichter bij zijn eindbestemming, opgejaagd door gewelddadige politieagenten en vijandige burgers. In clips opgenomen met zijn telefooncamera, en in boodschappen aan filmmakers Eefje Blankevoort en Els van Driel, doet hij verslag. 
 
Hij weet zeker dat als hij aangekomen is, hij kan ontspannen, naar school gaan en een nieuw leven beginnen. Maar eenmaal in België begint er een nieuwe game: de mind game. Hoe ga je als kind om met de enorme geestelijke druk van de reis, met wantrouwende autoriteiten, en verontrustende berichten van het thuisfront? Een intieme documentaire over de psychologische druk waaraan jonge vluchtelingen blootstaan. 

In het verdiepingsprogramma gaan we verder in op de realiteit van vluchtelingen, zowel onderweg, als wanneer zij eenmaal zijn aangekomen.

Credits

Thema's
Gezondheid en welzijn, Jeugd en kinderrechten, Migratie en vluchtelingen
Geschikt voor
havo/vwo - bovenbouw
mbo - niveau 1 & 2
mbo - niveau 3 & 4
vmbo b/k - leerjaar 3 & 4
vmbo t - leerjaar 3 & 4
Regisseur
Sajid Khan Nasiri, Eefje Blankevoort, Els van Driel
Productieland
België, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Nederland, Roemenië
Soort
Documentaire
Duur
61 minuten
Jaartal
2023
Kijkwijzer
9 angst