Awardwinnaars Movies that Matter Festival 2024

Grand Jury Documentary Award: The Mother of All Lies van Asmae El Moudir

De jury, bestaande uit Lukasz Konopa, Anadil Hossain en Don Edkins, bekroonde The Mother of All Lies met de Grand Jury Documentary Award. Regisseur Asmae El Moudir maakte een maquette van haar geboortestad Casablanca om generationeel trauma bespreekbaar te maken.

Uit het juryrapport: “De filmmaker gebruikt een unieke stijlvorm met een gedurfde en creatieve aanpak en neemt ons mee op een reis waarbij ze emoties en artefacten opgraaft om mensenrechtenschendingen en de vrijheid van meningsuiting in haar land bespreekbaar te maken. De filmmaakster toont een uitzonderlijke behendigheid en vindingrijkheid waarmee ze een complex verhaal weeft, we zijn uiterst benieuwd waar dit haar in de toekomst zal brengen.”

Regisseur Johan Grimonprez ontvangt een Special Mention van de jury voor de documentaire Soundtrack to a Coup d’Etat. Een film over de voortdurende erfenis van kolonialisme en onderdrukking door het Westen. 

Grand Jury Fiction Award: Radical van Christopher Zella

De jury, bestaande uit Marnie Blok, Fatih Abay en Elaheh Nobakht, bekroonde Radical met de Grand Jury Fiction Award. Een waargebeurd verhaal van een gefrustreerde leraar die probeert om met een radicale methode het potentieel van zijn leerlingen te ontsluiten.

Uit het juryrapport: “Wij als jury waren unaniem, want deze film behandelt onderwerpen als sociale klasse, gender, autoriteit, inclusie en empowerment in een superieure mix van humor en emotie. De acteerprestaties van de jonge castleden zijn indrukwekkend. Deze film gaat in op het zeer belangrijke basisrecht van de mens op onderwijs, geeft hoop voor een nieuwe generatie om op te staan en benadrukt het grote belang van toegewijde leraren.”

Regisseurs Ali Asgari en Alireza Khatami ontvangen een Special Mention van de jury voor de film Terrestrial Verses. Een portret van een complexe samenleving, machtsmisbruik en bekrompenheid, waar de veerkracht van individuen centraal staat.

Activist Documentary Award: Mediha van Hasan Oswald, met co-regisseur Mediha Ibrahim Alhamad

De jury, bestaande uit Gita Saedi Kiely, Joseph Curran en Hanne Küpers, bekroonde Mediha met de Activist Documentary Award. Mediha toont het immens dappere verhaal van de gelijknamige vrouw die na terugkeer van ontvoering door ISIS strijd voor gerechtigheid.

Uit het juryrapport: “De activistenprijs gaat naar een film die de jury sprakeloos en diep geraakt achterliet. Dit intieme portret liet ons niet meer los. Het filmproces werd in feite zelf een krachtig hulpmiddel voor de activiste om haar eigen stem te ontdekken. Met de meest aangrijpende en prachtig vastgelegde scenes deelt deze film een verhaal van een volk – en een jonge vrouw – dat niet vergeten mag worden. Mediha zal voor veel jonge vrouwen dienen als rolmodel en ze geeft ons als kijker hoop met haar veerkracht en de vreugde die zij en haar broers blijven uitstralen.

Regisseurs Meena Nanji en Zippy Kimundu ontvangen een Special Mention van de jury voor de documentaire Our Land, Our Freedom. Een film over de zoektocht van Wanjugu Kimathi naar het lichaam van haar vader die door koloniale heersers werd opgehangen.

Camera Justitia Award: KIX van Bálint Révész en Dávid Mikulán

De jury, bestaande uit Doreen Boonekamp en Jennifer Huang, bekroonde KIX met de Camera Justitia Award. Een documentaire die de metamorfose van ondeugende straatjongen tot publieksvijand vastlegt.

Uit het juryrapport: “Deze film vangt universele problemen op een intieme wijze en biedt een uniek inzicht in de tol die burgers betalen wanneer overheidsinstellingen ze in de steek laten. De jury is van mening dat de film een krachtig statement maakt over de realiteit van armoede, intergenerationeel geweld en het falen van het sociale welvaartsstelsel in Europa. Toch bevat de film ook humor, liefde en heb je als kijker hoop op verlossing voor de jonge hoofdpersoon. We prijzen de filmmakers voor het risico dat ze namen door hun hoofdpersoon twaalf jaar lang te volgen.”

Regisseur Tal Barda ontvangt een Special Mention van de jury voor de film I Shall Not Hate, waarin de tolerantie en vergevingsgezindheid van de Palestijnse dokter Izzeldin Abuelaish op de proef wordt gesteld wanneer hij zijn drie dochters verliest. 

Dutch Movies Matter Award: Eddy’s Oorlog van Joost van der Valk

De jury, bestaande uit Jean-Jaques Peretti, Mercedes Stalenhoef en Bülent Bahri Küçükerdoğan, bekroonde Eddy’s Oorlog met de Dutch Movies Matter Award. Een indrukwekkend portret van oorlogsfotograaf Eddy van Wessel die zich vier seizoenen lang aan de Oekraïense frontlinie bevindt.

Uit het juryrapport: “Een film die niet alleen gaat over een belangrijk menselijk onderwerp, maar ook een hele sterke vorm heeft: twee soorten beeld, foto en film, worden gecombineerd en versterken elkaar. Dit resulteert in film die een ontzettend sterk en uniek gevoel van empathie opwekt bij de kijker.”

Shorts Award: Mast-del van Maryam Tafakory

De jury, bestaande uit Julian Ross, Clara Helbig en João Carlos Rodrigues, bekroonde Mast-del met de Shorts Award. Een korte film over verboden liefde in Iran.

Uit het juryrapport: “Deze film is politiek, maar niet op een manier die we van cinema gewend zijn. De maker speelt met wat getoond kan worden en wat aan de verbeelding wordt overgelaten. Door een gevoelig onderwerp met sensualiteit te benaderen, wordt deze persoonlijke herinnering aan kalverliefde een verhaal over verboden intimiteit.”

Regisseur Julio Matos ontvangt een Special Mention van de jury voor de film Mute Utopia: een film over Radio Muda, het langstlopende vrije radiostation van Brazilië. 

Students’ Choice Award: Photophobia van Ivan Ostrochovský, Pavol Pekarčík

De jury, bestaande uit Jop Emonts, Irene Altavilla en Timo van Daal – allen studenten aan de Universiteit Leiden, bekroonde Photophobia met de Students’ Choice Award.

Uit het juryrapport: “Met unanieme instemming sinds het begin van een werkelijk lange beraadslaging van ongeveer 3 uur. We zijn ervan overtuigd dat de unanimiteit voor zich spreekt wat betreft de schoonheid, echtheid en opzettelijkheid in de storytelling van deze documentaire.”

Samuel and the Light van regisseur Vinícius Girnys ontvangt een Special Mention van de jury.

Educatie Award: The Mind Game van Sajid Khan Nasiri, Eefje Blankevoort, Els van Driel

De jury, bestaande uit Annelou Molendijk (praktijkonderwijs docent), Valentino Zaalman (praktijkonderwijs leerling en mentorleerling van Annelou), Arthur Gort (MBO-student Media College), Elly de Bruin (filmdocent van het jaar regio Oost) bekroonde The Mind Game met de Educatie Award.

Uit het juryrapport: “De winnende film is een ongelooflijk indrukwekkende documentaire. Een must voor elke jongere en volwassene. Het leert je rekening te houden met mensen die gevlucht zijn.”

Kleinkinderen van de Oost ontvangt een Special Mention van de jury.

Lees de juryrapporten

Publieksprijs: I Shall Not Hate van Tal Barda

De winnaar van de publieksprijs, gesteund door ASN Bank, is I Shall Not Hate.