Industry

Tijdens de Movies that Matter Industry Days presenteren we een line-up van workshops, paneldiscussies, pitches en masterclasses over film en mensenrechten. Bekijk hieronder alle industrieprogramma’s van het Movies that Matter Festival 2024.

Het volgende festival is gepland van 21 tot en met 29 maart 2025. Zet de data alvast in je agenda om het niet te missen! Nieuwsgierig naar de volgende editie? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte via o.a. Instagram voor alle recente updates over het festival.

 

Filminzending

Filminzending

Van 3 juni tot 1 november 2024 kun je je fictie- en documentairefilm inzenden voor het Movies that Matter Festival 2025.

Accreditatie

Accreditatie

We verwelkomen elk jaar pers en professionals uit de film- en mensenrechtensector.

AMIR Project

AMIR Project

Donderdag 28 maart | Het AMIR-project (Amsterdam Media Initiative for Refugees) is een nieuw initiatief waarmee jonge en getalenteerde nieuwkomers (vluchtelingen) in Nederland korte, pakkende films kunnen maken.

Artist Talk & Exhibition: Roots & Soil

Artist Talk & Exhibition: Roots & Soil

Zaterdag 23 maart | Fotograaf Ahmet Polat onderzoekt met studenten en docenten van de Hasan Kalyoncu Universiteit de naschokken van de aardbeving in Gaziantep een jaar na dato. Syrische kunstenaar en student Hamzaeh Sharrack deelt zijn unieke perspectief op zijn huidige woonplaats en blikt terug op het conflict slechts 60 km verderop in Syrië.

Centering Care, Consent and Community in Visual Storytelling

Centering Care, Consent and Community in Visual Storytelling

Maandag 25 maart | Doe mee met ART WORKS Projects, Re-Present Media, Video Consortium en The Hague Humanity Hub voor een community learning event over best practices voor consent-based, trauma-informed en community-centered visual storytelling.

Cinema without Borders

Cinema without Borders

Een meerdaags interactief workshopprogramma voor organisatoren van filmfestivals om nieuwe mensenrechtenfilmfestivals te versterken en bestaande festivals te verduurzamen. Via deze workshops worden deelnemers verbonden met gelijkgestemde festivals, worden ideeën gedeeld, netwerken opgebouwd en festivalorganisatoren geïnspireerd en geholpen.

Guests Meet Guests

Guests Meet Guests

23 t/m 27 maart | Ontmoet de internationale gasten en lokale professionals uit de industrie tijdens de dagelijkse Guests Meet Guests van 17:00 – 18:00 in Studio A van het Filmhuis Den Haag. Een informeel netwerkuurtje voor alle geaccrediteerde gasten.

De dagelijkse Guests Meet Guests-uren worden gehost door onze partners, zoals SEE NL, CoBO, DAE en InDocs.

In gesprek met…Ahmet Boyacıoğlu

In gesprek met…Ahmet Boyacıoğlu

Zondag 24 maart | Ahmet Boyacıoğlu, filmregisseur en -producent en daarnaast festivaldirecteur van het Antalya Golden Orange Film Festival, en Margje De Koning, artistiek directeur van Movies that Matter, zullen bespreken hoe men zijn creatieve stem kan behouden binnen een veranderend politiek landschap.

In gesprek met…Nazmiye Oral

In gesprek met…Nazmiye Oral

Zaterdag 23 maart | Nazmiye Oral, een van de hoofdgasten van het Movies that Matter Festival 2024, presenteert de verfilming van haar theatervoorstelling Niet meer zonder jou, die Oral en haar moeder Havva wereldwijd succes bracht.

Masterclass door Johan Grimonprez

Masterclass door Johan Grimonprez

Zondag 24 maart | Voorafgaand aan deze vertoning van Soundtrack to a Coup d’Etat geeft regisseur Johan Grimonprez een masterclass.

Meet the Activist

Meet the Activist

Vrijdag 22 maart | In Meet the Activist worden de acht activisten van de acht geselecteerde Activist films voorgesteld. Aan de hand van korte clips over de activisten en een gesprek met moderator Marieke Eyskoot leren we meer over hun werk, de motivatie om door te gaan en wat de internationale gemeenschap voor hen kan betekenen. Na afloop vinden voor genodigden speeddates plaats met de activisten.

De Missie van de Nieuwe Maker

De Missie van de Nieuwe Maker

Maandag 25 maart | Voor studenten en filmmakers aan het begin van hun carrière presenteren we De Missie van de Nieuwe Maker. Een inspirerend middagvullend programma waarbij we je op weg helpen naar het maken en financieren van jouw film. Deze editie staat alles in het teken van “de kracht van de camera”.

The Role of Filmmaking in Times of Crisis

The Role of Filmmaking in Times of Crisis

Maandag 25 maart | Filmmakers Basel Adra (Palestina) en Yuval Abraham (Israël) van No Other Land, Pavol Pekarçik (Slowakije) van Photophobia en Elaheh Nobakht (Iran) van Dream’s Gate, delen hun visie op hoe je als filmmaker je creatieve stem kunt behouden in tijden van oorlog en censuur. Wat zijn de emotionele uitdagingen om hun artistieke werk over te brengen en tegelijkertijd constructief te zijn? Een gesprek over artistiek discours, waarin het potentieel van film als instrument om verschillende perspectieven over te brengen wordt onderzocht.

Stories that Matter

Stories that Matter

Donderdag 28 maart | Een presentatie van korte films geproduceerd door de Buddy Film Foundation en ReFOCUS Media Labs.

Take on Archive

Take on Archive

Woensdag 27 maart | Gesprek over archiefgebruik in film aan de hand van de hybride film The Insides of our Lives. Co-regisseur Misja Pekel en sound designer Evelien van der Molen vertellen hoe zij met materiaal uit o.a. Oost-Duitse archieven en privécollecties dit beklemmende verhaal konden vertellen en welke rol het sound design speelde.

Take on Film & Impact

Take on Film & Impact

Een selectie van documentaire filmprojecten over mensenrechten en/of sociale of milieukwesties werd gekozen om deel te nemen aan dit impactstrategieprogramma.

Working Across Borders

Working Across Borders

Woensdag 27 maart | In gesprek met filmregisseur Mees Peijnenburg (Paradise Drifters) verkennen we samen met hem de meerwaarde van het werken over de landsgrenzen. Wat haal je nog meer uit het buitenland behalve geld? In het tweede deel zal het internationaal co-produceren worden besproken aan de hand van een showcase. Hiervoor etaleren we het werk en de werkwijze van Petr Lom en Corinne van Egeraat (I Am the River, the River is Me).