online versie
 
Nieuwsbrief
23 maart 2024
 
 
 
 
 
 
Het festival is van start!
 

De diep ontroerende fictie-documentaire Photophobia opende vrijdag het festival in aanwezigheid van regisseur Pavol Pekarčík. Staatssecretaris voor Cultuur en Media Fleur Gräper-van Koolwijk en de jonge activist Mert Kumru hielden een indrukwekkende speech en Karima el Fillali en Shishani gaven een prachtig optreden.

 

Nog geen keuze uit het programma kunnen maken? In deze nieuwsbrief geven we je een aantal tips voor de eerste festivaldagen!

 
  Ontdek het programma  
 
 
 
 
 
 
 
Vertoningen in heel Den Haag
 

Naast onze hoofdlocaties Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui brengen we festivalvertoningen naar verschillende plekken in Den Haag! Theater Dakota vertoont Tatami en Als ik mijn ogen sluit. In het Kunstmuseum Den Haag zie je zondag Drawing a Line. Nest presenteert een eenmalige vertoning van JAVA. In Nieuwspoort zie je Of Caravan and the Dogs en gaan we in gesprek met regisseur Askold Kurov en activist Kirill Martynov. De Regentes vertoont Neandria en Searching for Nika. En na de vertoning van de meeslepende film The Mother of All Lies in theater de Vaillant kun je genieten van een speciale iftar-maaltijd.

 
  Bekijk het programma  
 
 
 
 
De filmroute van Nugah Shrestha
 

De oprichter van @politieke_jongeren deelt zijn must-sees van het festival.

 
  Bekijk de filmroute  
 
 
 
   
Meet the Activists!
 
 
 
 
Dalton Harris
 

Terwijl de Jamaicaanse zanger Dalton Harris doorbrak in het Verenigd Koninkrijk, werd hij het slachtoffer van wrede homofobe aanvallen in zijn thuisland. Op dat moment sprak hij zich nog niet uit over zijn seksualiteit. Toen hij dat wel deed was dat ‘reinigend’, zegt hij. ‘Het was belangrijk voor mij om niet weg te lopen van wie ik was.’

 

Ontmoet Dalton morgen bij de Q&A na afloop van Dalton’s Dream.

 
  Info & tickets  
 
 
 
 
Wanjugu Kimathi
 

In de voetsporen van haar ouders werkt de Keniaanse Wanjugu Kimathi aan de rehabilitatie en compensatie van voormalige leden van de Mau Mau opstandelingengroep. Haar zoektocht naar het stoffelijk overschot van haar vader, Mau Mau-leider Dedan Kimathi, is uitgegroeid tot een veel breder activisme. Haar motto: ‘Laat de waarheid verteld worden zonder angst.’

 

Ontmoet Wanjugu bij een van de Q&As na Our Land, Our Freedom.

 
  Info & tickets  
 
 
 
 
 
Hesitation Wound
 

Gevierde Turkse actrice Tülin Özen is aanwezig bij de vertoning van het juridische drama Hesitation Wound, waarin zij de hoofdrol speelt.

 
  Lees meer  
 
 
 
 
 
 
The Insides of Our Lives
 

Zondag gaat The Insides of Our Lives in première, een poëtische combinatie van fictie en found footage uit de jaren 1960 en 1970. Twee meisjes groeien op langs een Europese grens. Langzaam worden ze uiteengedreven en voelen ze wat het betekent om gescheiden te worden door grenzen. Aanstaande woensdag gaan we tijdens de Industry Talk: Take on Archive uitgebreid in gesprek met regisseur Misja Pekel en editor Menno Otten over hoe ze dit beklemmende verhaal konden vertellen met materiaal uit onder andere Oost-Duitse archieven en privécollecties, en welke rol sound design speelde.

 
  Info & tickets  
 
 
 
 
KIX
 

Een coming-of-age docu over het leven van de getroebleerde straatjongen Sanyi uit Budapest. Dit weekend met Q&As met de regisseurs.

 
  Lees meer  
 
 
 
 
 
 
Shorts
 

Tijdens het festival verandert de Boutique Cinema van het Filmhuis Den Haag in een Shorts bioscoop. Dagelijks draaien er vier blokken korte films met elk een eigen thema: Facing the Past, Human Nature, Political Bodies en Wind of Resistance.

 
  Bekijk de shorts  
 
 
 
 
Strippenkaart
 

Van plan om naar meerdere films te gaan op het Movies that Matter Festival? Koop een strippenkaart en profiteer van een mooie korting!

 
  Lees meer  
 
 
 
Veelgestelde vragen
 

Heb je een vraag over de kaartverkoop? We hopen die alvast voor je te kunnen beantwoorden.

 
  Bekijk de FAQ  
 
 
 
 

Het Movies that Matter Festival 2024 wordt mogelijk gemaakt door hoofdpartner Nationale Postcode Loterij en partners als Amnesty International, ASN Bank, CFAP, Creative Europe, Het Cultuurfonds, Fonds 1818, Fonds 21, Gemeente Den Haag, HUMAN, Janivo, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Nederlands Filmfonds, NPO, Oak Foundation, dagblad Trouw, de Versterking, vfonds, VEVAM en VSBfonds.

 

 
 
 
 
 
Movies that Matter
 
moviesthatmatter.nl
 
       
 
 
Uitschrijven voor deze nieuwsbrief Design & code by Eagerly