Dalton Harris

Verlegt grenzen en vindt zijn stem  

Terwijl de Jamaicaanse zanger Dalton Harris doorbrak in het Verenigd Koninkrijk, werd hij het slachtoffer van wrede homofobe aanvallen in zijn thuisland. Op dat moment sprak hij zich nog niet uit over zijn seksualiteit. Toen hij dat wel deed was dat ‘reinigend’, zegt hij. ‘Het was belangrijk voor mij om niet weg te lopen van wie ik was.’ 

Het was het tv-programma The X Factor waarmee hij bekend werd in het Verenigd Koninkrijk. Zijn ongelooflijke zangstem verraste het publiek week na week, en uiteindelijk won hij de competitie. Maar dit leverde hem geen onmiddellijke hits of grote shows op, en er volgde een periode van zelftwijfel en depressie. 

Dat had ook veel te maken met de reactie op zijn succes in zijn thuisland Jamaica. Hoewel hij vermeed openlijk over zijn seksualiteit te praten, werd hij op sociale media aangevallen toen hij een foto plaatste van hemzelf zittend bij een andere man op schoot. Meer dan honderdvijftig jaar geleden maakte de Britse koloniale wet seks tussen mannen illegaal op het eiland. Tot op de dag van vandaag zijn deze wetten van kracht en worden ze gebruikt om geweld tegen lhbtiq+-mensen te rechtvaardigen. 

De documentaire Dalton’s Dream volgt hem tijdens de jaren na zijn X Factor-succes. We zien hem terugkeren naar Jamaica, waar hij het huis bezoekt waar hij een jeugd vol verwaarlozing en mishandeling doorbracht. Terug in Londen zien we hem worstelen met zichzelf en zijn carrière. Een grote ommekeer komt wanneer hij publiekelijk verklaart dat hij panseksueel is.

‘Ik weet ongeveer sinds mijn 5e dat ik panseksueel ben,’ zegt hij. ‘Het zal moeilijk voor me worden, aangezien ik waarschijnlijk de eerste openlijk homoseksuele of panseksuele man ben uit Jamaica. Ik ben degene die de weg vrijmaakt, dus ik krijg alle turbulentie. Maar hopelijk zal iemand die na mij komt een makkelijkere reis hebben.’ Tegenwoordig heeft hij zijn natuurlijke stem gevonden, als zanger en als pleitbezorger van bewustzijn over geestelijke gezondheidsproblemen en lhbtiq+-rechten. 

Daltons Dream is te zien op het Movies that Matter Festival 2024, waar Dalton Harris speciale gast zal zijn.