online versie
 
Nieuwsbrief Educatie,
april 2024
 
 
 
 
 
 
Nieuwsbrief april
 

Met veel plezier en trots kijken we in deze nieuwsbrief terug op een succesvol Movies that Matter Educatie Festival 2024! Verder kun je meer ontdekken over de mogelijkheid om een educatievertoning bij te wonen en delen we filmtips rondom 4 en 5 mei.

 
 
 
 
 
 
 
 
Maak kennis met onze educatievertoningen
 

Wat is dat nou precies, zo’n educatievertoning met verdiepingsprogramma? Om maatschappelijke thema’s bespreekbaar te maken, bieden we bij een Film in de Bioscoop vertoning de volgende onderdelen aan:

  • Voorbereidend lesmateriaal — besteed vooraf in de klas aandacht aan het voeren van gesprekken en bespreek de basiskennis van het onderwerp van de film;
  • Verdiepingsprogramma — voor- en na de filmvertoning in de bioscoop zal een professionele moderator vragen en stellingen met de leerlingen en studenten bespreken;
  • Q&A — bij de meeste films is de hoofdrolspeler, filmmaker of expert op het thema aanwezig om vragen te beantwoorden van leerlingen en studenten;
  • Nabesprekingsles — wat deed de film met de leerlingen en studenten? Hoe kijken ze nu naar het thema?

Wil je als docent een keer vrijblijvend een educatievertoning in het land bijwonen om te kijken of dit pas bij jouw school of klas? Mail dan naar educatie@moviesthatmatter.nl.

 
  Bekijk het Film in de Bioscoop aanbod  
 
 
 
 
 
 
 
Terugblik op het festival
 

Het Movies that Matter Educatiefestival 2024 was weer een ware belevenis!

 

Van indrukwekkende films tot openhartige verhalen, we zijn trots dat we wederom duizenden leerlingen en studenten hebben mogen ontvangen. Onze films en verdiepingsprogramma’s werden gemiddeld met een 8 beoordeeld, nog nooit was dit zo hoog. Naast films hebben we dit jaar ook een Onderwijs Special gepresenteerd en workshops aangeboden in samenwerking met Amnesty International en zelfs film en theater gecombineerd met Het Nationale Theater.

 

Heb je het festival gemist? Niet getreurd, onze educatievertoningen met verdiepingsprogramma zijn het hele schooljaar rond te boeken, door heel Nederland. Het filmaanbod voor het nieuwe schooljaar zal vanaf eind mei te vinden zijn op onze website. Daarover meer in de volgende nieuwsbrief!

 
 
 
 
 
 
 
 
En de award gaat naar...
 

Dit jaar introduceerden we de Educatie Award op het Movies that Matter Festival.

 

Onze jury bestaande uit docenten en studenten dook in de negen fascinerende films van het Movies that Matter Educatiefestival en selecteerden dé educatieve topper van het festival.

 

De eerste Educatie Award ging naar The Mind Game. Uit het juryrapport: ”Een must voor elke jongere en volwassene (…) Zeker in deze tijd van veel polarisatie en discriminatie ten opzichte van vluchtelingen is het extra waardevol dat deze film bewustzijn kan creëren.” Een speciale vermelding van de jury ging naar Kleinkinderen van de Oost.

 

Ben je van plan om deze films met je leerlingen of studenten in de bioscoop te bekijken? Beide films kunnen hoogstwaarschijnlijk vanaf eind mei geboekt worden voor het nieuwe schooljaar.

 
 
 
 
 
 
 
 
Filmtips voor 4 en 5 mei
 

Binnenkort is het weer 4 en 5 mei, een moment om stil te staan bij vrijheid. Helaas zien we anno 2024 dat vrijheid steeds meer onder druk lijkt te staan en geen vanzelfsprekendheid is. Om in aanloop naar de meivakantie met behulp van films en lesmateriaal duiding te geven aan het begrip vrijheid, delen we hieronder graag twee filmaanbevelingen voor in de klas:

 
 
 
 
 
   
 
 
 
 
Das Glaszimmer
 

VO leerjaar 1 & 2 – 94 minuten

 

In Duitsland, kort voor het einde van de Tweede Wereldoorlog, ontvluchten de elfjarige Felix en zijn moeder de bombardementen. In het dorp waar ze opgevangen worden is Hitler populair. In het begin vindt Felix het spannend om met de nazi’s mee te doen, maar gaandeweg komt hij achter de waarheid en ontdekt hij hoe het echt zit. Is zijn vader, die soldaat is, nu wel of geen held?

 

In het lesmateriaal besteden we aandacht aan de opkomst van het nationaalsocialisme in de periode voor de Tweede Wereldoorlog. Hoe kan het dat Hitler zoveel volgers kreeg?

 
  Lees meer  
 
 
 
 
When I Grow Up
 

VO bovenbouw & MBO – 13 minuten

 

Toen Russische troepen Oekraïne binnenvielen in februari 2022, vielen de klaslokalen stil. Al snel werden scholen verwoest door de meedogenloze beschietingen. Bijna een jaar later zijn de lessen weer begonnen en worden de scholen herbouwd met humanitaire steun van de EU. In When I Grow Up hervatten drie vasthoudende jonge Oekraïners hun opleiding ondanks de gevechten. De film documenteert hun ambities en moed in een land dat geteisterd is door oorlog.

 

In het lesmateriaal gaan we in op het belang van onderwijs in tijden van oorlog.

 
  Lees meer  
 
 
 
 
 
Movies that Matter
 
moviesthatmatter.nl/educatie
 
       
 
 
Uitschrijven voor deze nieuwsbrief Design & code by Eagerly