Vivian Anderson

Vecht voor elk zwart meisje


Nadat ze had gehoord over politiegeweld tegen een zwarte scholier in South Carolina, gooide de New Yorkse activist Vivian Anderson haar leven overhoop om te helpen. ‘Ik kon gewoon niet weglopen,’ zegt ze.

‘Dit meisje zou deze last niet alleen moeten dragen,’ zei Vivian Anderson toen ze een interview zag met scholiere Niya Kenny. Niya was opgekomen voor haar 16-jarige klasgenote Shakara Murphy, en was daarvoor gearresteerd. ‘Het enige dat ik dacht was: “Dit meisje roept mensen op in actie komen,”’ herinnert Anderson zich.

Shakara had een woordenwisseling gehad met haar wiskundeleraar over de vraag of ze op haar telefoon keek. Kort daarna werd ‘school resource officer’ Ben Fields het lokaal binnengeroepen. Fields trok Shakara met geweld uit haar stoel en sleepte haar over de grond. Maar toen Fields de klas binnenkwam, had Niya Kenny haar klasgenoten aangespoord te filmen wat er ging gebeuren, en video’s van het incident werden online massaal gedeeld. Onbegrijpelijk genoeg werden Niya en Shakara beiden aangeklaagd wegens ‘het verstoren van school’.

In meer dan de helft van alle openbare scholen in de Verenigde Staten patrouilleren politieagenten. ‘We noemen ze SRO’s [school resource officers],’ zegt Anderson in de indrukwekkende documentaire On These Grounds, ‘maar het is gewoon politietoezicht op scholen.’ Het is het gevolg van de zogenaamde ‘wetten tegen het verstoren van school’ die in veel Amerikaanse staten ‘storend’ gedrag van scholieren criminaliseren. Anderson: ‘Maar politie en veiligheid gaan niet per se samen.’ Daarom pleit haar organisatie Every Black Girl voor politievrije scholen in de VS. Na de bemoeienis van Every Black Girl werden de aanklachten tegen Niya en Shakara ingetrokken.

Zoals te zien in On These Grounds zorgt het thema van politie op scholen voor diepe verdeeldheid in de VS. Dit komt sterk naar voren in de scènes waarin Anderson in gesprek gaat met agent Fields over wat er is gebeurd. Fields ziet zichzelf als ‘politiek slachtoffer’ die gewoon zijn werk deed. Het is indrukwekkend en inspirerend om te zien hoe Vivian Anderson blijft proberen menselijkheid in de discussie te brengen. ‘Ik geloof dat iedereen een oprecht hart heeft,’ zei ze later in een interview. ‘Als het gaat om kinderen, zien we ze dan ook als kinderen? Hij zag Shakara nooit als kind.’

On These Grounds is te zien op het Movies that Matter Festival 2022, waar Vivian Anderson speciale gast is.