Antigone

2019, 109 minuten

Antigone vluchtte als kind met haar broers en zus vanuit Algerije naar Canada. Als Antigone’s broer wordt doodgeschoten door de politie en haar andere broer dreigt te worden gedeporteerd, smeedt ze een riskant plan om de familie te redden. Meelevend drama over opoffering, gerechtigheid en het leven van immigranten.

Nadat haar ouders waren vermoord in Algerije toen ze nog maar 3 jaar oud was, vond Antigone een nieuw thuis in Montreal, samen met zus Ismène, broers Polynice en Étéocle en hun oma. Nu, als tiener, ziet ze hoe Polynice verzeild raakt in de criminaliteit. En als de politie een dobbelspel op straat opbreekt, wordt Étéocle doodgeschoten wanneer hij protesteert tegen de arrestatie van zijn broer. Polynice wordt in hechtenis genomen, en hem hangt deportatie boven het hoofd wegens het aanvallen van een agent.

Antigone (prachtig gespeeld door debutant Nahéma Ricci) denkt dat ze Polynice kan redden met een bizar plan om zichzelf op te offeren. Maar de politie speelt het spel niet mee, en Antigone en haar familie komen erachter dat voor immigranten gerechtigheid heel eigen spelregels heeft. Losjes gebaseerd op Sophocles’ Griekse tragedie, over een vrouw die de wet breekt uit loyaliteit aan haar familie.

Met jouw klas de film kijken? Neem contact met ons op via educatie@moviesthatmatter.nl om het wachtwoord bij de online kijklink te ontvangen.

Credits

Thema's
Criminaliteit, Migratie en vluchtelingen, Wetten en rechtspraak
Geschikt voor
havo/vwo - bovenbouw
hbo/wo
mbo - niveau 3 & 4
vmbo t - leerjaar 3 & 4
Regisseur
Sophie Deraspe
Productieland
Canada
Soort
Fictie
Duur
109 minuten
Jaartal
2019
Kijkwijzer
AL