Competitie

Activist

Acht inspirerende documentaires over het werk van bijzondere activisten van over de hele wereld. Ontmoet de activisten op ons festival, waar ze in gesprek gaan met het publiek en deelnemen aan een impact- en netwerkprogramma.

Activist Documentary Award

In 2021 werd tijdens de Activist Night de Activist Documentary Award uitgereikt aan Fly So Far van regisseur Celina Escher.

Activist Outreach

Met ons Activist Outreach programma ondersteunen we filmvertoningen in het thuisland van de activisten om meer bekendheid te geven aan de film en hun werk. Meer informatie en een overzicht van de projecten die wij steunen vind je hier.

Het Activist-programma wordt georganiseerd in samenwerking met onze hoofdpartner Amnesty International.

Hieronder zie je de Activist juryleden van 2021.

Activisten

Cathy O'Neil

Wiskundige voor digitale gerechtigheid
Lees meer

Hatice Cengiz & Omar Abdulaziz

Eren Jamal Khashoggi’s erfenis
Lees meer

Lilian Tintori

Vechten voor Venezuela’s toekomst
Lees meer

Maria Ressa

Op de bres voor de waarheid
Lees meer
Nasrin Sotoudeh

Nasrin Sotoudeh

Gevangengezet maar nooit tot zwijgen gebracht
Lees meer

Seyran Ateş

Verslaat het patriarchaat met liefde
Lees meer

Teodora del Carmen Vásquez

Tegen strenge abortuswetten
Lees meer

Tran to Nga

Klaagt Agent Orange aan
Lees meer

Jury

Cees Breederveld (Juryvoorzitter)

Voordat hij met pensioen ging, was Cees Breederveld o.a. 9 jaar directeur-generaal van het Rode Kruis. Als vicevoorzitter zet hij zich al meer dan vijf jaar in voor Amnesty International Nederland.

Cara Mertes

Cara Mertes maakt deel uit van het International Programmes-team en fungeert als projectdirecteur voor Moving Image Strategies.

Petra Stienen

Petra Stienen is auteur, strategisch adviseur, coach en gespreksleider. Eén dag in de week is ze senator in de Eerste Kamer voor D66. Ze is tevens delegatieleider van de Nederlandse delegatie van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa.

Festus Toll

Festus Toll is afgestudeerd aan AKV | St. Joost en werd op het Nederlands Film Festival 2017 genomineerd voor de Pathé Tuschinski Award en de Special Jury Award voor zijn afstudeerfilm We Will Maintain. Festus brengt in zijn films vaak morele vragen en de zoektocht naar identiteit samen.

Shannon Service

Shannon Service is een onafhankelijke verslaggever en filmmaker wiens werk is verschenen op de internationale filmfestivals van Toronto, Telluride en Berlinal, Sundance, The New York Times en The Guardian. In 2019 won haar film Ghost Fleet de Activist Documentary Award.