Eddy’s oorlog

Joost van der Valk

De veelbekroonde oorlogsfotograaf Eddy van Wessel legt al dertig jaar diverse oorlogen en brandhaarden vast op de gevoelige plaat. Filmmaker Joost van der Valk volgt hem gedurende vier seizoenen in Oekraïne. Aan de frontlijn documenteert Eddy de oorlog, op zoek naar dat ene beeld dat het hele conflict samenvat.  
 
Vier seizoenen lang reist Eddy van Wessel langs de Oekraïense frontlinies. Nu hij zich als Nederlands meest bekroonde oorlogsfotograaf al drie decennia op de frontlijn bevindt, wil hij nog altijd de ultieme foto maken: het beeld dat het hele conflict samenvat en dat alle worstelingen, trauma’s en tegenslagen die hij heeft moeten doorstaan de moeite waard maakt.  
 
Filmmaker, Emmy Award- en BAFTA-winnaar Joost van der Valk (Satudarah – One Blood) volgde hem in deze laatste periode in zijn kielzog en documenteert hoe Van Wessel de oorlog via ontmoetingen en interacties met Oekraïners beleeft en vastlegt. Aan de andere kant van de lens ben je echter niet immuun voor al het oorlogsleed. Hoe functioneer je als fotograaf in de surreële werkelijkheid van een oorlog? 

Credits

Regisseur
Joost van der Valk
Producent
Frank van den Engel
Jaartal
2024
Productieland
Nederland
Soort
Documentaire
Duur
102 minuten
Taal
Engels, Nederlands, Oekraïens, Russisch
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Zeppers Film & TV
World Sales
Journeyman Pictures
Nederlandse distributeur
Herrie Film & TV