Thema’s

Bekijk hier de thema’s van het Movies that Matter Festival 2024. In ons festivalarchief kun je alle films, activisten en awardwinnaars van de afgelopen edities vinden.

Het volgende festival is gepland van 21 tot en met 29 maart 2025. Zet de data alvast in je agenda om het niet te missen! Nieuwsgierig naar de volgende editie? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte via o.a. Instagram voor alle recente updates over het festival.

Festival Favourites

Festival Favourites

In Festival Favourites komen publieksfavorieten die hun kwaliteit hebben bewezen op internationale festivals voorbij.

Focus op Turkije

Focus op Turkije

Met roerige verkiezingen en de allesverwoestende aardbeving in Turkije van een jaar geleden nog in het achterhoofd, ziet het festival deze editie aanleiding om drie hoofdgasten van Turkse komaf uit te nodigen. Daarnaast is ook een delegatie van jonge filmmakers uitgenodigd uit het rampgebied.

Shorts

Shorts

Voor de Shorts competitie zijn 17 korte films geselecteerd. De shorts zijn geprogrammeerd in 4 verschillende themablokken.

Take on Classics

Take on Classics

Op 25 maart presenteren wij Take on Classics: een blik op mensenrechten door de lens van cinematografische klassiekers over het focusland. We vertonen Mustang van Deniz Gamze Ergüven met een inleiding door Nazmiye Oral, en YOL – The Full Version van Koerdische filmmaker Yılmaz Güney. Moderator Gökhan Yeter neemt ons mee in gesprek met producent Donat Keusch. Hoor van Keusch, die met Yılmaz Güney heeft gewerkt, uit eerste hand hoe de film tot stand is gekomen en zijn persoonlijk ervaringen met Güney.

Take on Freedom

Take on Freedom

In Take on Freedom zie je films over de onweerstaanbare drang naar vrijheid – en het werk dat ervoor moet worden verzet.

Take on Future

Take on Future

De overgang naar een duurzame toekomst gaat langzaam. Wat is er nodig om dit te versnellen? En welke dilemma’s brengt dit met zich mee? Daarover gaan de films in Take on Future.

Take on Love

Take on Love

Take on Love is ons themaprogramma over het recht om jezelf te zijn en te houden van wie je wil.

Take on Power

Take on Power

In Take on Power zie je films over ongelijke machtsverhoudingen. En over mensen die het opnemen tegen krachten en structuren die groter lijken dan henzelf.