Specials

Chosen by

Chosen by

Van 28 tot en met 30 maart — drie BN’ers kiezen hun favoriet uit het festivalprogramma.

Nieuwspoort: The Hostage Takers

Nieuwspoort: The Hostage Takers

Dinsdag 28 maart — een speciale vertoning van The Hostage Takers (Puk Damsgaard, Søren Klovborg) in perscentrum Nieuwspoort. Na afloop van de film gaat moderator Remco Meijer in gesprek met Thomas Bruning (NVJ), Jantine van Herwijnen en Evelien Wijkstra (Free Press Unlimited).

Docentendag

Docentendag

Dinsdag 28 maart — Meer dan ooit is burgerschap een brandend en actueel onderwerp in de schoolbanken en studiezalen. Onze docentendag op het Movies that Matter Festival heeft dan ook dít als thema, in combinatie met onderwijs en film! Luister naar de specialist, neem deel aan de workshops en sluit af met -natuurlijk- film en borrel.

FNV Presents: The Golden Thread

FNV Presents: The Golden Thread

Woensdag 29 maart — in samenwerking met Mondiaal FNV vertonen we vertonen we The Golden Thread. Na de vertoning van The Golden Thread zal moderator Lynn Zebeda in gesprek gaan met regisseur Nishtha Jain en gastspreker Luisa Moreno Ruiz.

Camera Justitia Masterclass

Camera Justitia Masterclass

Donderdag 30 maart — Aan de hand van filmfragmenten uit het Camera Justitia-programma gaan we in op actuele juridische kwesties met Fabricio Guariglia, directeur van de afdeling vervolging van het Internationaal Strafhof.

Camera Justitia dag

Camera Justitia dag

Donderdag 30 maart — een dagvullend Camera Justitia arrangement om dieper in de wereld van film en mondiale rechtvaardigheid te duiken. Deelnemers hebben exclusieve toegang tot besloten sessies van het Camera Justitia seminar en ontvangen kaarten voor de openbare Camera Justitia Masterclass en de Camera Justitia Night.

Nationale Politie: White Balls on Walls

Nationale Politie: White Balls on Walls

Vrijdag 31 maart — in de film White Balls on Walls zien we hoe het Stedelijk Museum in Amsterdam inclusiever en diverser wil worden. Het proces roept ongemakkelijke vragen op. Ook binnen de politie is dit een urgent onderwerp. Hierover gaan we in gesprek met Sidney Mutueel en Lucien Kembel.

Sacharov Special

Sacharov Special

Donderdag 30 maart — dit jaarlijkse evenement maakt deel uit van onze samenwerking met het Europees Parlement om de winnaars van de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken te eren. In 2022 werd de prijs toegekend aan de bevolking van Oekraïne.

Tweeling

Tweeling

Vrijdag 31 maart — Hiyap en Evenezer zijn geboren op een gammel bootje op de golven van de Middellandse Zee en groeien op in Europa. Tweeling, gefilmd in de loop van zeven jaar, is een verrassende en verontrustende coming-of-age serie over twee dynamische jongens met hetzelfde DNA en hun vastberaden Eritrese moeder. Hoe vinden ze hun weg in de wereld? En wat zien wij in de spiegel die zij ons voorhouden?

NPO 2Doc Event

NPO 2Doc Event

Vrijdag 31 maart — In de NPO 2Doc selectie zijn dit jaar twee bijzondere documentaires opgenomen: Verdwaalde Veteranen (Marjoleine Boonstra) en Innocence (Guy Davidi). Tijdens de speciale NPO 2Doc vertoning kun je beide films zien.

Expo: Activist House

Expo: Activist House

10 t/m 24 maart en van 27 maart t/m 3 april — een tentoonstelling over de protagonisten van het programma Activist in het Atrium.Ontmoet de activisten, maak kennis met de films, wordt geïnspireerd en laat je boodschap aan hen achter. 

Festivalmerch

Festivalmerch

Zaterdag 25 maart Koop jouw unieke, limited edition festivalmerch met illustratie van aanstormend talent Zenzy Blindeling. Op zaterdag 25 maart worden shirts en totes live gezeefdrukt in Theater aan het Spui.

Expo: Forough Alaei

Expo: Forough Alaei

24 maart t/m 1 april — zes foto’s van Iraanse fotografe Forough Alaei zijn tijdens het festival in Theater aan het Spui te zien. Forough is al jaren bezig om verschillende beelden van Iraanse vrouwen te maken. Van het strandleven tot de vrouw die vermomd als man bij een voetbalwedstrijd aanwezig was. Forough heeft o.a. de foto’s verzorgd voor de Times Heroes of the Year 2022 spread

Special: Herdenkingsjaar Slavernijverleden

Special: Herdenkingsjaar Slavernijverleden

Vrijdag 31 maart — speciale double feature in samenwerking met de Black Achievement Month in het kader van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden.

Cinetree: Blue Jean

Cinetree: Blue Jean

Vrijdag 31 maart — we vertonen in Filmhuis Den Haag het prachtige drama Blue Jean van Georgia Oakley in samenwerking met filmplatform Cinetree. Cinetree-founder & filmmaker Hanna Verboom voorziet de film van een persoonlijke inleiding.

Best of #MtMF23

Best of #MtMF23

Zaterdag 1 april — bekijk drie festivalfavorieten plus verdiepingsprogramma’s tijdens de Best of #MtMF23 dag. We trappen de dag af met Little Richard: I Am Everything. Aansluitend volgt Kings of the World. Als derde film vertonen wij de winnaar van de publieksprijs, mogelijk gemaakt door ASN Bank.

My Maysoon

My Maysoon

Zaterdag 1 april — Filmmaker Batoul Karbijha gebruikt het maken van een film over haar verdwenen zus als middel om erachter te komen wat er is gebeurd en als manier om ermee om te gaan. Voor haarzelf, voor haar familie en voor alle families die geliefden hebben verloren op weg naar een veiligere toekomst.

Alleen thuis met een dienstwapen

Alleen thuis met een dienstwapen

Zaterdag 1 aprilDe avontuurlijke Peter Paul werkte zich bij de politie vanaf eind jaren 90 op tot specialist bij de Dienst Speciale Recherche Toepassingen (DSRT), beter bekend als de ‘sectie stiekem’. Als undercoveragent bevond hij zich tussen Nederlands beruchtste criminelen en plaatste hij afluisterapparatuur in auto’s, huizen en appartementen, een keer zelfs bungelend aan een flatgebouw.

Familievertoning: Kinderen van Mavungu

Familievertoning: Kinderen van Mavungu

Zaterdag 1 april — Een film voor de hele familie! Op de laatste festivaldag gaat de avontuurlijke jeugddocumentaire Kinderen van Mavungu van Mirjam Marks in wereldpremière.

Het Atelier: portret van Hella

Het Atelier: portret van Hella

Zaterdag 1 april Het portret van oma Lientje dat prominent in de woonkamer hing, heeft kunstenares Hella de Jonge al vroeg doen beseffen dat daar een groot verdriet achter schuilging. Geen wonder dat juist dat schilderij het uitgangspunt is geworden van een documentaire over haar opmerkelijke creatieve veerkracht.

De Oost

De Oost

Zaterdag 1 april — De jonge soldaat Johan vertrekt in 1946 naar Nederlands-Indië om de ‘Japanse marionet’ Sukarno te verslaan. Als hij onder invloed raakt van de genadeloze kapitein Westerling, vervaagt zijn besef van goed en kwaad. IJzersterk geacteerd, visueel adembenemend drama over de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog, geregisseerd door Jim Taihuttu.

Slotfilm: On the Fringe

Slotfilm: On the Fringe

Zaterdag 1 april — Drie verbonden verhalen van mensen in de greep van economische wanhoop. Azucena heeft 24 uur om huisuitzetting van haar gezin te voorkomen. Advocaat Rafa wil weten waar de politie een jong immigrantenmeisje heeft gebracht. En Teodora probeert wanhopig haar zoon te bereiken. Met Spaanse giganten Penélope Cruz, Adelfa Calvo en Luis Tosar.

On Demand via Picl

On Demand via Picl

24 maart t/m 1 april — Liever online kijken? Vanaf 24 maart zijn zes festivalfilms on demand beschikbaar via Picl.

MtMF x Het Nationale Theater x Studio Dries Verhoeven

MtMF x Het Nationale Theater x Studio Dries Verhoeven

Vrijdag 24 maart Movies that Matter verzorgt een nagesprek  bij de live cinema voorstelling Dear beloved friend’ van Studio Dries Verhoeven in de Koninklijke Schouwburg. Moderatie: Ama van Dantzig.

Take on Tunes

Take on Tunes

24 maart t/m 1 april — Voor of na de film nog een drankje doen? In de foyer van het Theater aan het Spui draaien elke avond dj’s om je te voorzien van fijne tunes. De programmering is in handen van Haagse poptempel PAARD en Hummingbird Music.

WDKA x MtMF23: Teaser Project

WDKA x MtMF23: Teaser Project

Voor het Movies that Matter Festival 2023 vroegen we de getalenteerde studenten Audiovisuele Vormgeving van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam teasers te maken die volgens hen de visie van het festival vertegenwoordigen.

Opening Night

Opening Night

Vrijdag 24 maart — De 15e editie van het Movies that Matter Festival wordt geopend door Gunay Uslu, Staatssecretaris voor Cultuur en Media. Het festival gaat van start met de wereldpremière van Kleinkinderen van de Oost van Daan van Citters. Deze openingsfilm maakt onderdeel uit van de Dutch Movies Matter-competitie van het festival.

Trouw middag

Trouw middag

Zaterdag 25 maart Trouw-redacteur Remke de Lange selecteerde de twee films Kleinkinderen van de Oost en Dalva. Beide films zijn te zien inclusief Q&A’s, onder leiding van Remke.

Iranian Classics

Iranian Classics

Maandag 27 maart — in Filmhuis Den Haag zie je drie Iraanse klassiekers op een rij, ingeleid door filmmaker Beri Shalmashi.

Stronger than a Bullet

Stronger than a Bullet

Zaterdag 25 maart — Saeid Sadeghi was oorlogsfotograaf tijdens de oorlog tussen Iran en Irak (1980-1988). Zijn heroïsche foto’s speelden toen (en zelfs nu nog) een belangrijke rol in de propaganda van de overheid. Hij wordt nu gekweld door spijt voor zijn steun aan de Iraanse Revolutie. 

De Groene Amsterdammer-middag

De Groene Amsterdammer-middag

Zondag 26 maart — De Groene Amsterdammer redactie selecteerde de twee documentaires Aurora’s Sunrise en Daughters of the Sun. Beide films zijn te zien inclusief Q&A’s.

Ministerie van Buitenlandse Zaken: Earth at Stake

Ministerie van Buitenlandse Zaken: Earth at Stake

Zondag 26 maart — in samenwerking met Ministerie van Buitenlandse Zaken presenteren we twee documentaires over klimaatvraagstukken.

Europese Commissie: This Stolen Country of Mine

Europese Commissie: This Stolen Country of Mine

Maandag 27 maart een gratis vertoning van This Stolen Country of Mine in samenwerking met de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland.

Amnesty Student Masterclass

Amnesty Student Masterclass

Maandag 27 maart — Tijdens deze Masterclass bekijk je de film Esther & the Law en ontmoet je Esther Kiobel. Yara Boff Tonella, die nauw betrokken is geweest bij de zaak Kiobel sinds deze naar Nederland kwam en een rol heeft in Esther & the Law, zal de Masterclass verzorgen. Zij zal meer vertellen over Ammesty’s betrokkenheid bij de zaak Kiobel en haar ervaringen in dit proces.