Specials

2Doc selectie

2Doc selectie

In de NPO 2Doc selectie zijn dit jaar twee bijzondere documentaires opgenomen. Sabaya (Hogir Hirori) en Myanmar Diaries (Myanmar Film Collective).

Amnesty Student Masterclass: Faceless

Amnesty Student Masterclass: Faceless

Dinsdag 12 april – Samen met Amnesty International organiseren we een unieke masterclass over de 2019 protesten in Hong Kong. Na het bekijken van de documentaire Faceless, zullen we de protesten in Hong Kong bespreken samen met pro-democratische activisten en nadenken over de implicaties voor mensenrechten.

Best of #MtMF22

Best of #MtMF22

Zaterdag 16 april – Bekijk drie festivalfavorieten plus verdiepingsprogramma’s tijdens de Best of #MtMF22 dag.

We trappen de dag af met The Territory, gevolgd door L’événement en sluiten af met onze openingsfilm Navalny. Een kaartje voor de Best of #MtMF22 dag kost €28,50 voor alle drie films. We maken tijdens de dag ook de winnaar van de Audience Award bekend.

BNNVARA Presents: OMARI; geen gezeik

BNNVARA Presents: OMARI; geen gezeik

Zaterdag 16 april – BNNVARA presenteert de wereldpremière van de film OMARI; geen gezeik. In dit portret van zangeres en vlogger Selma Omari krijgen we een inkijkje in haar leven, haar jeugd in Crooswijk en het seksisme waarmee ze te maken krijgt.

Award Night

Award Night

Woensdag 13 april – Tijdens deze ceremonie gepresenteerd door Ikenna Azuike worden in totaal zeven awards uitgereikt. In de competities Activist, Camera Justitia, Dutch Movies Matter, Grand Jury Fiction en Grand Jury Documentary maken film- makers kans op € 5.000 prijzengeld. In de Students’ Choice en de nieuwe Shorts Competitie wordt een prijzengeld van € 1.500 toegekend aan de winnaar.

GEANNULEERD: Camera Justitia Masterclass

GEANNULEERD: Camera Justitia Masterclass

Donderdag 14 april – In de Camera Justitia Masterclass 2022 eren we het werk van hoofdaanklager Karim Khan van het Internationaal Strafhof. Fotocredit: © ICC-CPI

De Groene Amsterdammer Special

De Groene Amsterdammer Special

Zondag 10 april – De Groene Amsterdammer redactie selecteerde de twee documentaires Bigger Than Us en Duty of Care. Beide films zijn te zien inclusief Q&A’s.

EP-release The Game in PAARDCAFÉ

EP-release The Game in PAARDCAFÉ

Woensdag 13 april – In samenwerking met het team van de documentaire Shadow Game presenteren wij een gratis event in het PAARDCAFE rondom de release van de muziek-EP die hoort bij de film.

Expositie Visual Rebellion in Atrium Den Haag

Expositie Visual Rebellion in Atrium Den Haag

22 maart t/m 16 april – Foto’s en street art van het Visual Rebellion collectief zijn in het Atrium Den Haag te zien als onderdeel van het het Movies that Matter Festival. Tijdens de tentoonstelling worden verschillende evenementen georganiseerd, waaronder een inzamelingsactie voor Myanmar en een vertoning van verschillende korte documentaires.

IHE: Above Water

IHE: Above Water

Zondag 10 april – In samenwerking met IHE Institute for Water Education Delft organiseren we een verdiepingsprogramma bij Above Water. Deze documentaire laat zien hoe het dorp Tatiste in Niger langzaam onbewoonbaar wordt als gevolg van droogte. Na de vertoning spreekt moderator Ama van Dantzig o.a. met professor Eddy Moors, rector IHE Delft, over structurele oplossingen voor de toegang tot schoon water en sanitair (SDG6) voor 2 miljard mensen.

Filmhuis Den Haag Presents: Writing With Fire

Filmhuis Den Haag Presents: Writing With Fire

Donderdag 7 april – In samenwerking met het Filmhuis Den Haag, ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat, Montesquieu Institute en Nieuwspoort presenteren we een preview van onze festivalfilm Writing with Fire inclusief nagesprek.

Global Justice Cinema Workshop

Global Justice Cinema Workshop

Woensdag 13 en donderdag 14 april – Je kunt je nu inschrijven voor onze workshop over documentaire film en mondiale gerechtigheid, een inspirerend jaarlijks evenement dat mede wordt georganiseerd door T.M.C. Asser Instituut, VU Amsterdam en het Movies that Matter Festival.

Milieudefensie: Duty of Care

Milieudefensie: Duty of Care

Zaterdag 9 april – In samenwerking met Milieudefensie vertonen we de korte film Shell en de olieramp in Nigeria met aansluitend de première van Duty of Care, over de rechtszaken tegen Shell en de Nederlandse overheid om klimaatverandering aan te pakken. Na afloop van de film is er een nagesprek met onder anderen regisseur Nic Balthazar en advocaat Roger Cox.

Onderwijs special

Onderwijs special

Dinsdag 12 april – Movies that Matter Educatie nodigt docenten, didactici en mensen werkzaam binnen de filmeducatie uit voor een speciale voorstelling van Hammoudi’s Droom in Den HaagJe ziet niet alleen een prachtige film, maar maakt ook kennis met ons nieuwe programma. 

Ministerie van Buitenlandse Zaken: Invisible Demons

Ministerie van Buitenlandse Zaken: Invisible Demons

Zondag 10 april – In samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken organiseren we een speciale vertoning van de film Invisible Demons, over de impact van klimaatverandering op het leven in Delhi. Na afloop vindt een verdiepend nagesprek plaats onder leiding van Marieke Eyskoot.

Sacharov Special

Sacharov Special

Maandag 11 april – Deze belangrijkste Europese mensenrechtenprijs voor vrijheid van denken en doen werd vorig jaar aan de Russische oppositiepoliticus en anti-corruptieactivist toegekend. In dit kader vertonen we de films Navalny en F@ck This Job. Ruslandkenner Jelle Brandt Corstius leidt de avond en gaat na afloop van de films in gesprek met diverse gasten. Op deze speciale avond zijn beide films gratis toegankelijk, reserveren van een ticket is vereist.

Trouw-special

Trouw-special

Zaterdag 9 april – De Trouw redactie selecteerde de twee films Les Choses humaines en Het Grote Verzwijgen. De vertoning van Het Grote Verzwijgen is tevens ook de wereldpremière van de film. Beide films zijn te zien inclusief Q&A’s, onder leiding van filmcriticus Remke de Lange.

OneWorld selectie

OneWorld selectie

OneWorld.nl is met 2 miljoen unieke bezoekers per jaar de grootste Nederlandse journalistieke website voor een eerlijke, duurzame wereld. Voor het Movies that Matter Festival selecteerde OneWorld twee films uit ons programma.

Project Startblok in Atrium Den Haag

Project Startblok in Atrium Den Haag

22 maart t/m 16 april – Project Startblok is een multimediale tentoonstelling van fotograaf Karijn Kakebeeke en Picture Bridge Foundation over het leven van Nahom, Leila, Isabella, Samer en Timo, bewoners van wooncomplex Startblok Riekerhaven, Amsterdam.

WdKA x MtMF22: teaserproject

WdKA x MtMF22: teaserproject

Voor het MtMF22 hebben we de getalenteerde studenten Audiovisual Design van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam gevraagd teasers te maken die volgens hen de visie van het festival weergeven.⁠⁠⁠ Bekijk de vijf winnende teasers.

Slotfilm: Costa Brava, Lebanon

Slotfilm: Costa Brava, Lebanon

Zaterdag 16 april – Het utopische leven van de vrijgevochten familie Badir in de Libanese bergen wordt verstoord wanneer naast hun huis een vuilstortplaats komt. Dit zorgt voor spanningen binnen het gezin: moeten ze vechten, aanklagen, saboteren, of terugverhuizen naar Beirut? Prachtige en subtiele drama met heerlijk samenspel van de acteurs.