Specials

Bekijk hier de specials van het Movies that Matter Festival 2024. In ons festivalarchief kun je alle films, activisten en awardwinnaars van de afgelopen edities vinden.

Het volgende festival is gepland van 21 tot en met 29 maart 2025. Zet de data alvast in je agenda om het niet te missen! Nieuwsgierig naar de volgende editie? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte via o.a. Instagram voor alle recente updates over het festival.

HUMAN-middag

HUMAN-middag

Zaterdag 30 maart | Mediapartner HUMAN presenteert een speciale dag met korting.

Herdenking slavernijverleden

Herdenking slavernijverleden

Vrijdag 29 maart | Vorig jaar stonden we vlak voor de start van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden stil bij dit jaar. Dit jaar blikken we terug en kijken we vooruit aan de hand van twee films: The Black Pete Files van Festus Toll en Asema van Loëlle Monsanto.

Familievertoning: Okedoeibedankt

Familievertoning: Okedoeibedankt

Zaterdag 30 maart | Dit jaar is er voor de tweede keer een vertoning voor het hele gezin. Een avontuurlijk coming of age drama over twee jonge, dove meisjes die samen op een onvergetelijke roadtrip gaan waarbij ze niet alleen elkaar, maar ook zichzelf beter leren kennen.

Best of #MtMF24

Best of #MtMF24

Zaterdag 30 maart | Bekijk drie festivalfavorieten plus verdiepingsprogramma’s tijdens de Best of #MtMF24-dag.

Camera Justitia Dag

Camera Justitia Dag

Donderdag 28 maart | Samen met het Asser Instituut en de VU Amsterdam presenteert Movies that Matter de Camera Justitia Dag die bestaat uit drie onderdelen: het Global Justice Cinema Seminar, de Masterclass en de Camera Justitia Night. Combi-tickets voor de hele dag zijn nu verkrijgbaar.

Earth at Stake

Earth at Stake

Zondag 24 maart | Met het ministerie van Buitenlandse Zaken presenteren we twee films over klimaat en biodiversiteit.

Europese Commissie: Eternal You

Europese Commissie: Eternal You

Maandag 25 maart | een gratis vertoning van Eternal You met een nagesprek over AI, ethiek en Europees beleid. Hoe bescherm je burgers in het tijdperk van AI?

Activist Night

Activist Night

Dinsdag 26 maart | Tijdens de Activist Night staan de mensenrechtenverdedigers en hun films centraal. De activisten uit de acht films zijn aanwezig en worden in de spotlight gezet. Ook de regisseurs van de films zijn erbij.

Expositie Roots & Soil

Expositie Roots & Soil

22 t/m 30 maart | Roots & Soil is een aangrijpende expositie ontstaan uit een langdurige samenwerking tussen fotograaf Ahmet Polat en studenten uit Gaziantep, die hun belevingen na de grootste Turkse aardbeving op 6 februari 2023 delen.

De Groene-dag

De Groene-dag

Zondag 24 maart | De Groene Amsterdammer presenteert twee programma’s rond speciaal gecureerde films. Phantom Parrot toont burgerrechtenactivist Muhammad Rabbani. Een film over staatssurveillance en privacy. Russia vs Laywers gaat over de afbrokkeling van de rechtsstaat in Rusland, en hoe advocaten daarin zelf een doelwit worden. 

Wereldpremière: Homefront

Wereldpremière: Homefront

Zaterdag 30 maart | Première van de film Homefront. Het Oekraïense gezin Lymar vlucht voor de oorlog in hun dorp. Ze komen terecht in een boerendorp aan de andere kant van het land, afgelegen en onbekend. Tegelijkertijd arriveren er twee documentairemakers. Zij vinden in de Lymars hun ideale personages. Tot het gezin op een dag verdwijnt.

Link up...

Link up...

Dinsdag 26 t/m donderdag 28 maart | Drie bekende Nederlanders tonen hun favoriet uit het festivalprogramma.

Masterclass door Johan Grimonprez

Masterclass door Johan Grimonprez

Zondag 24 maart | Voorafgaand aan deze vertoning van Soundtrack to a Coup d’Etat geeft regisseur Johan Grimonprez een masterclass.

Nest: History – Memory – Commemoration / Java

Nest: History – Memory – Commemoration / Java

Zaterdag 23 maart | Hoe worden geschiedenis, herinnering en herdenking beïnvloed door factoren als locatie, politiek, religie, cultuur, onderwijs, familiegeschiedenis, geschiedschrijving, persoonlijke verhalen en de tijdsgeest? Tijdens het  Movies that Matter Festival wordt de eerste film – JAVA – opgenomen in Jakarta, gepresenteerd.

NPO 2Doc selectie

NPO 2Doc selectie

Vrijdag 29 maart | Twee indrukwekkende documentaires die door 2Doc zijn geselecteerd voor de jaarlijkse 2Doc selectie.

Onderwijs Special

Onderwijs Special

Dinsdag 26 maart | Dit jaar organiseren we tijdens het festival speciaal voor docenten en alle andere onderwijsprofessionals een filmvertoning van The Mind Game. Aansluitend vindt er een interactieve workshop plaats waarin je leert hoe je een veilige ruimte creëert om gevoelige maatschappelijke onderwerpen in de klas bespreekbaar te maken en hoe film daarbij kan helpen. Voorafgaand lunchen we samen om elkaar vast beter te leren kennen.

Openingsfilm: Photophobia

Openingsfilm: Photophobia

Vrijdag 22 maart | Het festival gaat van start met de film Photophobia. De 16e editie van Movies that Matter Festival wordt op 22 maart geopend door artistiek directeur Margje de KoningMert Kumru, campagnevoerder bij World’s Youth for Climate Justice, verzorgt een speech bij de opening. Na de film is er een vraaggesprek met regisseur Pavol Pekarčík. De avond wordt gemodereerd door Bahram Sadeghi.

Politie voor Iedereen: The Body Politic

Politie voor Iedereen: The Body Politic

Dinsdag 26 maart | Een speciale vertoning van The Body Politic in samenwerking met Politie voor Iedereen van de Nationale Politie.

Preview: No Other Land

Preview: No Other Land

Zondag 24 maart | Een speciale eenmalige voorvertoning van No Other Land in samenwerking met IDFA.

Sacharov Special over Iran – Zan, Zendegi, Azadi!

Sacharov Special over Iran – Zan, Zendegi, Azadi!

Woensdag 27 maart | Dit jaar presenteren we een speciaal programma gewijd aan de Iraanse vrouwenbeweging en de Iraanse vrouwen in ballingschap.

Slotfilm: Crossing

Slotfilm: Crossing

Zaterdag 30 maart | We sluiten het festival af met een eenmalige vertoning van de film Crossing. Deze avond wordt ingeleid door artistiek directeur Margje de Koning en na de vertoning zullen we het festival afsluiten met een prachtig optreden van danser Meriç Tuncer.

Stichting Vluchteling: Green Border

Stichting Vluchteling: Green Border

Donderdag 28 maart | Voorafgaand aan de vertoning van Green Border zal moderator Bahram Sadeghi in gesprek gaan met Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling en Oliwia Hurley, die aan de Poolse grens werkt en daar vluchtelingen ondersteund.

Take on Tunes

Take on Tunes

22 t/m 30 maart | Voor of na de film nog een drankje doen? In de foyer van het Theater aan het Spui, en op zaterdag 23 maart in Filmhuis Den Haag, draaien elke avond dj’s om je te voorzien van fijne tunes. De programmering is in handen van Haagse poptempel PAARD en Hummingbird Music. Bekijk hieronder de line-up.

Trouw-middag

Trouw-middag

Zaterdag 23 maart | Trouw presenteert traditiegetrouw twee aangrijpende films tijdens het Movies that Matter Festival. Beide films zijn te zien inclusief nagesprekken, onder leiding van Trouw-redacteur Remke de Lange.

WdKA x MtMF24: Teaser Project

WdKA x MtMF24: Teaser Project

Voor het Movies that Matter Festival 2024 vroegen we de getalenteerde tweedejaarsstudenten Audiovisual Design van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam teasers te maken die volgens hen de visie van het festival vertegenwoordigen. Bekijk hier de winnende teasers!