Specials

Opening Night

Opening Night

Vrijdag 24 maart — De 15e editie van het Movies that Matter Festival wordt geopend door Gunay Uslu, Staatssecretaris voor Cultuur en Media. Het festival gaat van start met de wereldpremière van Kleinkinderen van de Oost van Daan van Citters. Deze openingsfilm maakt onderdeel uit van de Dutch Movies Matter-competitie van het festival.

Expo: Activist House

Expo: Activist House

10 t/m 24 maart en van 27 maart t/m 3 april — een tentoonstelling over de protagonisten van het programma Activist in het Atrium.Ontmoet de activisten, maak kennis met de films, wordt geïnspireerd en laat je boodschap aan hen achter. 

Trouw-middag

Trouw-middag

Zaterdag 25 maart Trouw-redacteur Remke de Lange selecteerde de twee films Kleinkinderen van de Oost en Dalva. Beide films zijn te zien inclusief Q&A’s, onder leiding van Remke.

Festivalmerch

Festivalmerch

Koop jouw unieke, limited edition festivalmerch met illustratie van aanstormend talent Zenzy Blindeling. Op zaterdag 25 maart worden shirts en totes live gezeefdrukt in Theater aan het Spui.

De Groene Amsterdammer-middag

De Groene Amsterdammer-middag

Zondag 26 maart — De Groene Amsterdammer redactie selecteerde de twee documentaires Aurora’s Sunrise en Daughters of the Sun. Beide films zijn te zien inclusief Q&A’s.

Ministerie van Buitenlandse Zaken: Earth at Stake

Ministerie van Buitenlandse Zaken: Earth at Stake

Zondag 26 maart — in samenwerking met Ministerie van Buitenlandse Zaken presenteren we twee documentaires over klimaatvraagstukken.

Amnesty Student Masterclass

Amnesty Student Masterclass

Maandag 27 maart — Tijdens deze Masterclass bekijk je de film Esther & the Law en ontmoet je Esther Kiobel. Yara Boff Tonella, die nauw betrokken is geweest bij de zaak Kiobel sinds deze naar Nederland kwam en een rol heeft in Esther & the Law, zal de Masterclass verzorgen. Zij zal meer vertellen over Ammesty’s betrokkenheid bij de zaak Kiobel en haar ervaringen in dit proces.

Iranian Classics

Iranian Classics

Maandag 27 maart — in Filmhuis Den Haag zie je drie Iraanse klassiekers op een rij, ingeleid door filmmaker Beri Shalmashi.

Europese Commissie: This Stolen Country of Mine

Europese Commissie: This Stolen Country of Mine

Maandag 27 maart een gratis vertoning van This Stolen Country of Mine in samenwerking met de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland.

Docentendag

Docentendag

Dinsdag 28 maart — Meer dan ooit is burgerschap een brandend en actueel onderwerp in de schoolbanken en studiezalen. Onze docentendag op het Movies that Matter Festival heeft dan ook dít als thema, in combinatie met onderwijs en film! Luister naar de specialist, neem deel aan de workshops en sluit af met -natuurlijk- film en borrel.

Chosen by

Chosen by

Van 28 tot en met 30 maart — drie BN’ers kiezen hun favoriet uit het festivalprogramma.

Nieuwspoort: The Hostage Takers

Nieuwspoort: The Hostage Takers

Dinsdag 28 maart — een speciale vertoning van The Hostage Takers (Puk Damsgaard, Søren Klovborg) in perscentrum Nieuwspoort. Na afloop van de film gaat moderator Remco Meijer in gesprek met Thomas Bruning (NVJ), Jantine van Herwijnen en Evelien Wijkstra (Free Press Unlimited).

FNV Presents: The Golden Thread

FNV Presents: The Golden Thread

Woensdag 29 maart — in samenwerking met Mondiaal FNV vertonen we vertonen we The Golden Thread. Na de vertoning van The Golden Thread zal moderator Lynn Zebeda in gesprek gaan met regisseur Nishtha Jain en gastspreker Luisa Moreno Ruiz.

Camera Justitia Masterclass

Camera Justitia Masterclass

Donderdag 30 maart — Aan de hand van filmfragmenten uit het Camera Justitia-programma gaan we in op actuele juridische kwesties met Fabricio Guariglia, directeur van de afdeling vervolging van het Internationaal Strafhof.

Camera Justitia dag

Camera Justitia dag

Donderdag 30 maart — een dagvullend Camera Justitia arrangement om dieper in de wereld van film en mondiale rechtvaardigheid te duiken. Deelnemers hebben exclusieve toegang tot besloten sessies van het Camera Justitia seminar en ontvangen kaarten voor de openbare Camera Justitia Masterclass en de Camera Justitia Night.

Sacharov Special

Sacharov Special

Donderdag 30 maart — dit jaarlijkse evenement maakt deel uit van onze samenwerking met het Europees Parlement om de winnaars van de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken te eren. In 2022 werd de prijs toegekend aan de bevolking van Oekraïne.

Nationale Politie: White Balls on Walls

Nationale Politie: White Balls on Walls

Vrijdag 31 maart — in de film White Balls on Walls zien we hoe het Stedelijk Museum in Amsterdam inclusiever en diverser wil worden. Het proces roept ongemakkelijke vragen op. Ook binnen de politie is dit een urgent onderwerp. Hierover gaan we in gesprek met Sidney Mutueel en Lucien Kembel.

Special: Herdenkingsjaar Slavernijverleden

Special: Herdenkingsjaar Slavernijverleden

Vrijdag 31 maart — speciale double feature in samenwerking met de Black Achievement Month in het kader van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden.

NPO 2Doc Event

NPO 2Doc Event

Vrijdag 31 maart — In de NPO 2Doc selectie zijn dit jaar twee bijzondere documentaires opgenomen: Verdwaalde Veteranen (Marjoleine Boonstra) en Innocence (Guy Davidi). Tijdens de speciale NPO 2Doc vertoning kun je beide films zien.

Cinetree: Blue Jean

Cinetree: Blue Jean

Vrijdag 31 maart — een vertoning van het prachtige drama Blue Jean van Georgia Oakley in samenwerking met Cinetree.

Best of #MtMF23

Best of #MtMF23

Zaterdag 1 april — bekijk drie festivalfavorieten plus verdiepingsprogramma’s tijdens de Best of #MtMF23 dag. We trappen de dag af met Little Richard: I Am Everything. Aansluitend volgt Kings of the World. Als derde film vertonen wij de winnaar van de publieksprijs, mogelijk gemaakt door ASN Bank.

Familievertoning: Kinderen van Mavungu

Familievertoning: Kinderen van Mavungu

Zaterdag 1 april — Een film voor de hele familie! Op de laatste festivaldag gaat de avontuurlijke jeugddocumentaire Kinderen van Mavungu van Mirjam Marks in wereldpremière.

MtMF x Het Nationale Theater x Studio Dries Verhoeven

MtMF x Het Nationale Theater x Studio Dries Verhoeven

Vrijdag 24 maart – Movies that Matter verzorgt een nagesprek  bij de live cinema voorstelling Dear beloved friend’ van Studio Dries Verhoeven in de Koninklijke Schouwburg. Moderatie: Ama van Dantzig.

WDKA x MtMF23: Teaser Project

WDKA x MtMF23: Teaser Project

Voor het Movies that Matter Festival 2023 vroegen we de getalenteerde studenten Audiovisuele Vormgeving van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam teasers te maken die volgens hen de visie van het festival vertegenwoordigen.