Competities

Bekijk de competities van het Movies that Matter Festival 2024. In ons festivalarchief kun je alle films, activisten en awardwinnaars van de afgelopen edities vinden.

Het volgende festival is gepland van 21 tot en met 29 maart 2025. Zet de data alvast in je agenda om het niet te missen! Nieuwsgierig naar de volgende editie? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte via Instagram voor alle recente updates over het festival.

 

Awardwinnaars 2024

Awardwinnaars 2024

Bekijk de negen prijswinnaars van het Movies that Matter Festival 2024.

Grand Jury Documentary

Grand Jury Documentary

Uit het volledige filmprogramma van het festival worden acht documentaires geselecteerd. Het betreft films waar cinematografie en inhoud hand in hand gaan. Een internationale jury roept de winnaar van € 5.000 uit.

 

Grand Jury Fiction

Grand Jury Fiction

Uit het volledige filmprogramma van het festival worden acht fictiefilms geselecteerd. Het betreft films waar cinematografie en inhoud hand in hand gaan. Een internationale jury roept de winnaar van € 5.000 uit.

Activist

Activist

Acht inspirerende documentaires over het werk van bijzondere activisten van over de hele wereld. Ontmoet de activisten op ons festival, waar ze in gesprek gaan met het publiek en deelnemen aan een impact- en netwerkprogramma om meer bekendheid te geven aan de film, hun werk en hun netwerk te vergroten.

Camera Justitia

Camera Justitia

Rechtvaardigheid heeft vele gezichten. Soms komt ze snel. Soms moet er jaren voor worden gestreden. Eén ding maakt onze Camera Justitia-competitie meer dan duidelijk: rechtvaardigheid kan niet zonder moed.

Dutch Movies Matter

Dutch Movies Matter

In de Dutch Movies Matter-competitie schitteren Nederlandse documentaires van makers met aangrijpende verhalen en urgente narratieven, binnen én buiten Nederland.

Shorts

Shorts

Alle korte films uit het Shorts programma maken kans op de SHORTS Award en een prijzengeld van € 1.500.

Educatie Award

Educatie Award

Voor deze nieuwe competitie kijkt een jury bestaande uit een mbo-student, een vo-docent en een genomineerde voor Filmdocent van het Jaar, acht films (zes features en twee shorts) die deel uitmaken van het Movies that Matter Educatiefestival. Samen kiezen zij de beste educatieve film van het festival, die er met de Educatie Award vandoor gaat.

Students' Choice

Students' Choice

Students’ Choice is een competitie van drie films met een grote verscheidenheid aan thema’s en genres. Elk jaar duikt een studentenjury van de Universiteit van Leiden in het festivalprogramma voor de selectie van de genomineerde films. De winnaar van de Students’ Choice Award wordt bekend gemaakt tijdens de Award Night.

Publieksprijs

Publieksprijs

We zijn benieuwd wat jij vindt van de films die we vertonen en daarom reiken we elk festival de Movies that Matter Publieksprijs uit. Door bij het verlaten van de filmvertoning op een tablet de film te beoordelen op een schaal van 1 tot 5, bepaal jij als festivalbezoeker mee wie de winnaar wordt.