Nice People

Karin af Klintberg, Anders Helgeson

Komische feel-good docu over het eerste Somalische Bandy-team (soort ijshockey) ter wereld, bestaande uit Somalische immigranten, woonachtig in het ‘vriendelijke’ Zweedse plaatsje Börlange. Hoewel de jongens nooit eerder op de schaatsen stonden, willen ze meedoen aan de wereldkampioenschappen Bandy in Siberië.

Patrik Andersson, een idealistische lokale zakenman, ontwikkelt het al bestaande project verder in een poging zijn ietwat xenofobe Zweedse landgenoten op een leuke manier kennis te laten maken met de vele Somalische vluchtelingen in zijn thuisstad. Samen met een voormalig Bandy-kampioen zet hij zich in om de jongens klaar te stomen voor de ultieme wedstrijd. Dit levert hem blijkbaar een hoop spanning op, want we zien hem vooral ‘ontstressen’ in zwembaden, bij de kapper en in bad. Daarnaast is hij veel bezig met het genereren van media-aandacht voor zijn project, terwijl er te weinig geld is en sommige spelers nog niet eens passende schaatsen hebben om op te oefenen.

Het lijkt een onmogelijke opgave: een groep amateurs, tegen alle vooroordelen in en met een beperkt budget in acht maanden tijd zover krijgen dat ze kunnen presenteren op wereldniveau. Maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit… Dit alles levert in ieder geval droogkomische en hartverwarmende beelden op van op schaatsen stuntelende Somaliërs, bevooroordeelde locals, lastige sponsoren en enthousiaste supporters uit onverwachte hoek.

Credits

Regisseur
Karin af Klintberg, Anders Helgeson
Producent
Karin af Klintberg, Lars Beckung
Jaartal
2015
Productieland
Zweden
Soort
Documentaire
Duur
90 minuten
Taal
Engels, Zweeds
Ondertiteling
NL | EN
Productiebedrijf
Mexiko Media Productions
World Sales
First Hand Films