Der Staat Gegen Fritz Bauer

Lars Kraume

Intrigerende, biografische speelfilm over de heldhaftige procureur-generaal Fritz Bauer, die begin jaren zestig weinig vertrouwen heeft in het juridische systeem van het naoorlogse Duitsland. Daarom besluit hij de hulp in te schakelen van de Israëlische geheime dienst Mossad in zijn zoektocht naar Adolf Eichmann, het voortvluchtige nazi-kopstuk. Hiermee pleegt hij echter landverraad.

Begin jaren zestig bloeit in Duitsland de economie weer enigszins op. Alle pijlen zijn op de toekomst gericht en er heerst een klimaat met weinig ruimte voor introspectie of de harde confrontatie met de gruwelen uit het verleden. Er is procureur-generaal Fritz Bauer alles aan gelegen om Adolf Eichmann – het brein achter de ‘Endlösung’ en dus verantwoordelijk voor de deportatie en vernietiging van miljoenen joden – voor het Duitse gerecht te brengen.

Van zijn collega’s en de autoriteiten kan Bauer echter weinig hulp verwachten. Zij doen er zelfs alles aan om hem tegen te werken. Ook een jonge, bevriende collega-advocaat moet het ontgelden: de autoriteiten chanteren hem vanwege zijn seksuele voorkeur en baseren zich op een antihomowet die ooit door Hitler werd ingevoerd.


Wanneer Bauer een brief ontvangt waaruit blijkt dat Eichmann zich in Argentinië bevindt, besluit hij de Israëlische geheime dienst Mossad om hulp te vragen. Daarmee pleegt hij landverraad en zet hij zijn carrière op het spel, maar voor Bauer is het de enige manier om zijn land op weg te helpen naar een betere toekomst.

Credits

Regisseur
Lars Kraume
Producent
Thomas Kufus
Jaartal
2015
Productieland
Duitsland
Soort
Fictie
Duur
105 minuten
Taal
Duits, Engels, Jiddisch
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Zero One Film GmbH
World Sales
Beta Cinema
Nederlandse distributeur
Cinéart