Educatiefestival

Movies that Matter presenteert voor leerlingen en studenten toegankelijke films over maatschappelijke thema’s met een inspirerend verdiepingsprogramma. Dit doen we o.a. tijdens het Movies that Matter Educatie Festival. Met thema’s als familie, identiteit, keuzevrijheden, discriminatie en migratie. 

Het Educatiefestival 2023 vond plaats op 15 en 16 maart in het EYE Filmmuseum, Amsterdam en van 27 tot en met 30 maart in het Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui.

Wil je er volgend jaar (weer) bij zijn? Zet dan alvast de volgende data in je agenda: 13 en 14 maart (Amsterdam) en 25 t/m 29 maart 2024 (Den Haag). In het najaar wordt het programma bekendgemaakt en binnenkort kun je jouw klassen aanmelden.

Programma Educatiefestival 2023

 • Comedy Queen
  Thema’s: identiteit en familie
  Geschikt voor: vo leerjaar 1 en 2
 • Das Glaszimmer i.s.m. Cinekid
  Thema’s: Tweede Wereldoorlog
  Geschikt voor: vo en praktijkonderwijs leerjaar 1 en 2
 • White Berry i.s.m. IFFR
  Thema’s: identiteit, familie en discriminatie
  Geschikt vanaf: vo en praktijkonderwijs leerjaar 3 en mbo
 • Shadow Game
  Thema’s: migratie en vluchtelingen, oorlog en gewapend conflict
  Geschikt voor: vo bovenbouw en mbo
 • I Don’t Wanna Dance
  Thema’s: identiteit en familie
  Geschikt voor: praktijkonderwijs en vo vanaf leerjaar 3 en mbo
 • Emergency
  Thema’s: etnisch profileren, identiteit en vriendschap
  Geschikt vanaf: vo en praktijkonderwijs leerjaar 4 en mbo
ISK-Special

Een shorts-programma voor leerlingen van Internationale Schakelklassen (12-18 jaar). Anne-Mar Zwart begeleidde de leerlingen door thema’s als de Nederlandse cultuur, identiteit en het omgaan met emoties, middels de twee pakkende korte films Anders en Champ. Lees hier meer over de ISK-Special.

Mbo-debatten etnisch profileren i.s.m. Amnesty

Net als voorgaande jaren organiseerden we in samenwerking met Amnesty International Nederland in Den Haag debatten rondom het thema etnisch profileren tijdens het festival. Dit deden we voor mbo-studenten van de opleiding Orde & Veiligheid. Bij het debat werd Les Misérables vertoond. In deze speelfilm verwerkte regisseur Ladj Ly zijn ervaringen over de spanningen in Parijse banlieues waar hij opgroeide. Deze confronterende film laat de dynamiek zien tussen de verschillende bendes, de jongeren en de agenten in de anti-criminaliteitsbrigade.

Aftermovie

Bekijk hieronder de aftermovie om een impressie te krijgen van het Educatiefestival 2022: