China Blue

2005, 87 minuten

Spijkerbroeken verliezen hun vrijgevochten imago na het verhaal van de jonge fabrieksarbeider Jasmine.

Regisseur Micha X. Peled spiegelt de fabrieksdirecteur voor een film te willen maken van China’s overgang naar het kapitalisme. Stiekem maakt Peled echter een portret van Jasmine en de omstandigheden waarin ze werkt. Jasmine is van de 130 miljoen Chinezen die het platteland hebben verlaten voor werk elders. Zeven dagen per week knipt ze losse draadjes weg in een spijkerbroekenfabriek. Haar loon is 6 dollarcent per uur, overuren worden niet extra betaald. Met wasknijpers houden de arbeiders hun ogen open, vechtend tegen de slaap.

Arbeidswetten zijn een dode letter, vakbondsactie is bij wet verboden. Aan het einde van hun eerste maand merken de werkneemsters dat hun salaris wordt ingehouden, als borgstelling. De Franse confectiefabrikant en Britse inkoper die Jasmine’s fabriek bezoeken maken enorme winsten. Het succes van de Chinese exportindustrie, met haar enorme aantrekkingskracht voor de westerse zakenwereld, berust op praktijken die aan slavernij doen denken.

Informatie voor docenten over de film online bekijken:
Rechts in het menu kun je kiezen voor de Online les. In deze les wordt de film behandeld aan de hand van fragmenten. Deze fragmenten zijn verwerkt in de les.
Wil je de gehele film apart bekijken? Dat kan via de knop “Deze film online bekijken” in het rechter menu. Als docent kan je gratis een account aanmaken bij IDFA, waardoor je gratis toegang hebt tot de film.

Credits

Thema's
Arbeidsrechten en vakbonden, Armoede, Globalisering, Jeugd en kinderrechten, Slavernij en/of kolonialisme, Vrijheid van meningsuiting
Geschikt voor
havo/vwo - bovenbouw
mbo - niveau 1 & 2
mbo - niveau 3 & 4
vmbo b/k - leerjaar 3 & 4
vmbo t - leerjaar 3 & 4
Regisseur
Micha X. Peled
Productieland
Verenigde Staten
Soort
Documentaire
Duur
87 minuten
Jaartal
2005
Kijkwijzer
AL