Circumstance

2011, 107 minuten

Iraanse coming of age-film over de hartsvriendinnen Atafeh en Shireen die in het hedendaagse, zwaar conservatieve Iran de ontluikende liefde voor elkaar ontdekken en dromen van een vrij bestaan.

Teheran, het heden. De 16-jarige Atafeh komt uit een welgesteld, liberaal gezin. Haar beste vriendin, Shireen, woont bij haar oom; haar overleden ouders waren ferme tegenstanders van het Iraanse regime. Omdat homoseksualiteit in Iran als zonde wordt beschouwd en daarom bij wet verboden is, moeten de jonge meiden voorzichtig zijn met het uiten van hun gevoelens voor elkaar. Onder streng toezicht van de gemeenschap, schipperen de tieners tussen hun ware identiteit en de traditionele levensstijl die aan hen wordt opgelegd.

Regisseur Maryam Keshavarz neemt haar kijkers mee naar het moderne Iran. Het Iran dat doorgaans voor de buitenstaander onzichtbaar blijft: een opwindende wereld met illegale nachtclubs, waar jongeren arrestaties riskeren om te kunnen experimenteren met seks, drugs en rebellie, terwijl ze de autoriteiten proberen te ontwijken.

Credits

Thema's
Democratie en politiek, Identiteit, LGBTQ+, Vrijheid van meningsuiting
Geschikt voor
havo/vwo - bovenbouw
hbo/wo
mbo - niveau 3 & 4
Regisseur
Maryam Keshavarz
Productieland
Verenigde Staten, Iran, Hongkong, China, Frankrijk
Soort
Fictie
Duur
107 minuten
Jaartal
2011
Kijkwijzer
16 drugs- en/of alcoholmisbruik seks