Darfur Now

2007, 95 minuten

”We are proud to be an Afro-Arab country, based on tolerance and understanding”, aldus de Soedanese VN-ambassadeur Abdalmahmood Abdalkhaleem. Dat er in de Soedanese regio Darfur een volkerenmoord gaande is, zoals de Amerikaanse regering beweert, is volgens hem dan ook schromelijk overdreven. Er is wel een conflict, geeft hij toe, maar dat gaat om de aanspraken op natuurlijke hulpbronnen.

Een bezoek aan Soedan leert dat de bevolking zijn hoop vestigt op de ”white people”, die het land weer helpen opbouwen. Over de misdadige praktijken die aan de orde van de dag zijn, roept een Soedanees: Where are the media to cover it?!

Darfur Now probeert geen beeld te schetsen van het conflict in het Afrikaanse land. Het is een pamflet, dat een positieve boodschap lanceert en de westerse burger oproept tot actie. Een zestal betrokkenen wordt enige tijd gevolgd bij allerlei activiteiten: een stamhoofd in een vluchtelingenkamp in West-Darfur, een Argentijnse aanklager bij het Internationaal Strafhof in Den Haag, een Darfurse vrouw die zich aansluit bij rebellen, een VN-hulpverlener die op locatie hulp verleent, een Californische student die folders uitdeelt en een Hollywoodster die met behulp van zijn contacten in China en Egypte gaat lobbyen. Ook ”governator” Arnold Schwarzenegger komt in actie. (IDFA)

Credits

Thema's
Democratie en politiek, Oorlog en gewapend conflict, Wetten en rechtspraak
Geschikt voor
havo/vwo - bovenbouw
mbo - niveau 3 & 4
Regisseur
Ted Braun
Productieland
Verenigde Staten
Soort
Documentaire
Duur
95 minuten
Jaartal
2007
Kijkwijzer
16 angst