East Bloc Love

2011, 70 minuten

De Wit-Russische Sergej Yenin is een jonge, vrijgevochten homoseksuele activist. Geweld is hem niet vreemd. Vanwege zijn geaardheid had hij meer dan eens de politie en rechts-radicalen achter zich aan. Wanneer zijn partner wordt doodgeschoten, begint hij aan zijn openlijke gevecht voor gelijkheid.

Sergej maakt deel uit van een groep LGBT-activisten uit de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Ze willen een eigen versie van de Gay Pride organiseren in hun stad, ondanks bedreigingen door skinheads en een verbod door de overheid. Met hun acties willen ze de bevolking van de Oostbloklanden laten zien dat homoseksualiteit bestaat en dat homoseksuelen recht hebben op een eigen leven. Maar de beeldvorming is zeer negatief en de stigmatisering groot. Nikolaj Aleksejev, de bekende LGBT-activist uit Rusland, komt hen te hulp.

Behalve Wit-Rusland doet de Australische filmmaker Logan Mucha ook vijf buurlanden aan, waar de homorechten ook ver te zoeken zijn. Sergej laat zich niet makkelijk de mond snoeren: ‘Ik laat mij niet het zwijgen opleggen door dictator Alexander Lukasjenka. Homoseksuelen in Wit-Rusland hebben geen stem, dus ik ben hun spreekbuis. Ik wil onze missie aan de Europese gemeenschap kenbaar maken.’ Regisseur Mucha werkt momenteel aan een film over Nikolaj Aleksejev.

Credits

Thema's
Activisme en mensenrechtenverdedigers, LGBTQ+, Racisme en/of discriminatie, Vrijheid van meningsuiting
Geschikt voor
havo/vwo - bovenbouw
mbo - niveau 1 & 2
mbo - niveau 3 & 4
vmbo b/k - leerjaar 3 & 4
vmbo t - leerjaar 3 & 4
Regisseur
Logan Mucha
Productieland
Australië, Roemenië, Polen, Hongarije, Wit-Rusland, Estland
Soort
Documentaire
Duur
70 minuten
Jaartal
2011
Kijkwijzer
12