The Experiment

2010, 96 minuten

De thriller The Experiment volgt 26 mannen die zijn geselecteerd om mee te doen aan een psychologisch onderzoek, waarin ze worden verdeeld in bewakers en gevangenen. Remake van de Duitse psychologische thriller Das Experiment (2001) over machtsprocessen en groepsdruk. Met Oscarwinnaars Adrien Brody en Forest Whitaker in de hoofdrol.


De mannen worden twee weken lang opgesloten in een nagemaakte gevangenis. De groep ‘gevangenen’ moet de schijnbaar milde regels opvolgen, terwijl ‘de bewakers’ de orde moeten bewaren zonder geweld te gebruiken. Iedereen is vrij om het experiment op ieder moment te verlaten, maar riskeert daarbij dat alle participanten kunnen fluiten naar het beloofde geldbedrag. In het begin lijkt alles goed te gaan, maar de verstandhouding tussen beide groepen neemt steeds extremere vormen aan.
The Experiment is, net als zijn Duitse voorganger, gebaseerd op het uit de hand gelopen ‘Stanford Prison Experiment’ van 1971, waarbij studenten werden opgesloten in een ruimte en tevens rollen van bewaker en gevangene toebedeeld kregen.

Credits

Thema's
Criminaliteit, Racisme en/of discriminatie
Geschikt voor
havo/vwo - bovenbouw
mbo - niveau 3 & 4
Regisseur
Paul Scheuring
Productieland
Verenigde Staten
Soort
Fictie
Duur
96 minuten
Jaartal
2010
Kijkwijzer
16 geweld grof taalgebruik