The Great Dictator

1950, 125 minuten

Gerestaureerde versie van Charlie Chaplins vinnige satire op Adolf Hitler en nazi-Duitsland. Chaplin schittert in een dubbelrol van fascistische dictator en Joodse kapper. Hij voltooide The Great Dictator twee dagen nadat Hitler in 1939 aan Polen de oorlog verklaarde.

Een stuntelige soldaat (Charlie Chaplin) redt tijdens de Eerste Wereldoorlog het leven van officier Schultz. De reddingsactie verloopt niet zonder slag of stoot en de soldaat verliest zijn geheugen. Na een aantal jaren in het ziekenhuis te hebben gelegen, keert hij terug naar zijn Joodse wijk in zijn vaderland Tomania, waar hij zijn oude kapsalon heropent. In de tussentijd is de wrede dictator Adenoid Hynkel (ook een rol van  Charlie Chaplin) aan de macht gekomen. Hynkel heeft besloten alle Joden te vervolgen, waardoor de kapper en zijn buren vrezen voor hun levens. Door een stom toeval wordt de onbenullige kapper aangezien voor de dictator…
De Britse regering kondigde tijdens de productie van The Great Dictator aan dat zij de vertoning zou verbieden. Toen de film eenmaal af was, was het koninkrijk echter al in oorlog met Duitsland, en werd The Great Dictator verwelkomd vanwege zijn propagandawaarde. In alle door Duitsland bezette landen werd de film verboden, in Spanje zelfs tot 1975. Charlie Chaplin verklaarde later dat hij  deze film nooit zou hebben gemaakt als hij ten tijde van de opnames had geweten van de omvang van de nazi-genocide die zou volgen.

Credits

Thema's
Democratie en politiek
Geschikt voor
hbo/wo
mbo - niveau 1 & 2
Regisseur
Charles Chaplin
Productieland
Verenigde Staten
Soort
Fictie
Duur
125 minuten
Jaartal
1950
Kijkwijzer
AL