The Green Wave

2010, 80 minuten

Geanimeerde blogs en tweets uit Iran vormen de basis voor deze verhelderende, soms schokkende reconstructie van de Groene Revolutie in 2009. In mei van dat jaar is het geloof in verandering onder het volk nog groot. Daarna ‘wint’ Ahmadinejad de verkiezingen en neemt de onderdrukking weer de overhand.

De Iraanse verkiezingsdag in juni 2009 groeide uit tot één grote deceptie: stembiljetten bleken ineens op, en stembureaus werden om raadselachtige redenen gesloten. Daarna breekt een donkere tijd aan, waarin presidentskandidaat Mousavi huisarrest krijgt, Ahmadinejad de macht grijpt en demonstranten worden beschoten. De massaprotesten, met “Where is my vote?” als belangrijkste leus en de vermoorde Neda als bekendste slachtoffer, worden keihard neergeslagen, zoals ook te zien is op de filmpjes die ter plekke zijn gemaakt met mobiele telefoons en digitale camera’s. De blogs en tweets die in animaties gevisualiseerd worden, laten de ware omvang van de onderdrukking zien. Zo belandt een student in een donkere cel waar hij met andere gevangenen in elkaar wordt geslagen. Een aantal van hen moeten dit met de dood bekopen. Een andere studente herinnert zich de dag dat ze werd vrijgelaten: “Ik verliet een kleine gevangenis om een veel grotere in te gaan: Iran.”

Versie 52 minuten met Nederlandse ondertitel: Iran’s Groene Zomer.
Versie 80 minuten met Engelse ondertitel.

Credits

Thema's
Activisme en mensenrechtenverdedigers, Democratie en politiek, Identiteit, Media en digitale cultuur, Vrijheid van meningsuiting
Geschikt voor
havo/vwo - bovenbouw
mbo - niveau 1 & 2
mbo - niveau 3 & 4
Regisseur
Ali Samadi Ahadi
Productieland
Duitsland, Iran
Soort
Animatie, Documentaire
Duur
80 minuten
Jaartal
2010
Kijkwijzer
16 geweld