Ik ben een bastaard

2022, 55 minuten

Schrijver en acteur Rashif El Kaoui is het kind van een Vlaamse moeder en een alcoholistische Marokkaanse vader die er niet voor hem was. Nu reist Rashif naar Marokko op zoek naar zijn wortels. Hij is bang voor wat hij zal ontdekken – over zijn vader, zijn familie, en over zichzelf.

Rashif El Kaoui worstelt met zijn biculturele identiteit. ‘Ik ben een bastaard,’ zegt hij. ‘Een halfbloed, een vuilnisbakkenras.’ Toen hij nog maar jong was verliet zijn vader Ahmed zijn moeder en hem om een weekendvader te worden. Toen Rashif 11 was, vertelde hij zijn vader dat hij ook in de weekends weg kon blijven.

Nadat hij zich jarenlang nauwelijks verbonden voelde met zijn Marokkaanse wortels – behalve steeds als de buitenwereld hem eraan herinnerde – besluit Rashif nu de verstoorde relatie met zijn vader onder ogen te komen. Samen met de Nederlands-Turkse fotograaf Ahmet Polat reist hij naar Marokko, voor het eerst in zijn leven, om kennis te maken met zijn familie. Hij gaat ook naar Frankrijk, waar Ahmed tien jaar eerder is verdronken in de Middellandse Zee. Zal hij eindelijk vrede kunnen sluiten met zijn vader?

Credits

Thema's
Familie, Identiteit
Geschikt voor
havo/vwo - bovenbouw
Regisseur
Ahmet Polat
Productieland
Nederland, België, Marokko, Frankrijk
Soort
Documentaire
Duur
55 minuten
Jaartal
2022