La Jaula de Oro

2013, 102 minuten

Prachtige, ingetogen én avontuurlijke roadmovie over de gevaarlijke ‘tienertoer’ van Juan, Sara en Samuel. Nog maar 15 lentes oud reizen ze zonder papieren van Guatemala via Mexico naar het beloofde land, Amerika. Ondanks hun verschillen delen ze de wens zich te laven aan de rijkdommen van de Stad der Engelen: Los Angeles. Urgente openingsfilm van het Movies that Matter Festival 2014.

“In het noorden is alles beter” vindt Juan. Daarom verlaat hij zijn geïmproviseerde huis in Guatemala stad en start een zware tocht naar Californië, op weg naar een beter bestaan. Zijn twee vrienden Sara en Samual gaan met hem mee. Onderweg ontmoet het drietal de inheemse Chauk, die geen Spaans spreekt, maar zich toch bij de groep voegt. Zonder papieren of financiële middelen zijn ze gedwongen illegaal te reizen op het dak van een goederentrein. Net als duizenden andere Zuid-Amerikanen die deze benarde, onzekere queeste ondernemen. Maar wat treffen ze aan, áls ze al zonder kleerscheuren de  grens oversteken? Wacht hen daar de beloofde welvaart en het geluk waar ze alles voor opgaven?

Met sterk acteerwerk van amateuracteurs, spannende plotwendingen en een dramatische climax schijnt Regisseur Diego Quemada-Díez, in dit speelfilmdebuut licht op het grootschalige, complexe probleem van illegale migratie.
Van Quemada-Díez, een protegé van filmmaker Ken Loach, vertoonde het Movies that Matter Festival eerder de kort film I Want to Be a Pilot

Lees hier hoe je een Cinemember film kunt vertonen in de klas.

Credits

Thema's
Armoede, Criminaliteit, Drugs en drugshandel, Migratie en vluchtelingen
Geschikt voor
havo/vwo - bovenbouw
mbo - niveau 1 & 2
mbo - niveau 3 & 4
vmbo b/k - leerjaar 3 & 4
vmbo t - leerjaar 3 & 4
Regisseur
Diego Quemada-Díez
Productieland
Mexico, Spanje
Soort
Fictie
Duur
102 minuten
Jaartal
2013
Kijkwijzer
12 angst discriminatie geweld grof taalgebruik