Joshua: Teenager vs. Superpower

2016, 78 minuten

Opwindende documentaire over een groep tieners uit Hongkong die het opnemen tegen China tijdens de ‘Paraplu-revolutie’. Terwijl China langzaam de burgerrechten en politieke vrijheden in Hongkong terugdraait, trekt de bevolking in enorme aantallen de straat op. Geleid door de 17-jarige Joshua Wong gaan de demonstranten een epische confrontatie aan met de autoriteiten.

Wat gebeurt er als een 17-jarige schooljongen uit Hongkong besluit op te staan tegen communistisch China? Wanneer die schooljongen Joshua Wong is, kunnen de autoriteiten zich maar beter schrapzetten.

Toen de Britten Hongkong aan China overdroegen na 150 jaar koloniale heerschappij, werd een principe van ‘één land, twee systemen’ afgesproken: Hongkong zou een grote mate van autonomie behouden ten opzichte van China, inclusief zijn rechten en vrijheden. Wanneer China terugkomt op die belofte, gaat Joshua Wong de straat op om te protesteren. Eerst in zijn eentje, maar als zijn studentenorganisatie Scholarism steeds meer aandacht krijgt via sociale media, sluiten meer en meer mensen zich aan.

De studenten krijgen de autoriteiten zover hun plannen voor onderdrukkende onderwijshervormingen in te trekken. Maar dan wil China de controle over het kiesstelsel, en dit keer houdt het voet bij stuk. Het resultaat is een epische confrontatie tussen de autoriteiten en de bevolking van Hongkong, met een tiener in het centrum van de actie.

Credits

Thema's
Activisme en mensenrechtenverdedigers, Democratie en politiek, Media en digitale cultuur, Vrijheid van meningsuiting
Geschikt voor
havo/vwo - bovenbouw
hbo/wo
mbo - niveau 1 & 2
mbo - niveau 3 & 4
vmbo b/k - leerjaar 3 & 4
vmbo t - leerjaar 3 & 4
Regisseur
Joe Piscatella
Productieland
Verenigde Staten
Soort
Documentaire
Duur
78 minuten
Jaartal
2016