Krigen

2015, 115 minuten

Oscargenomineerde openingsfilm van MtMF16 over de idealistische Deense commandant Claus Michael Pedersen, die samen met zijn compagnie is gestationeerd in een Afghaanse provincie. Tijdens een zwaar gevecht met de Taliban staat Pedersen voor een moeilijke beslissing waarvan de gevolgen niet te overzien zijn.

Commandant Pedersen probeert in Afghanistan een verschil te maken. Tegelijkertijd heeft thuis in Denemarken zijn vrouw Maria het niet makkelijk met drie kinderen die het moeten rooien zonder hun vader. Pedersen mist zijn gezin, maar voelt zich als commandant ook verantwoordelijk voor de goede afloop van de missie en de veiligheid van zijn mannen.

Wanneer hij na een aanval van de Taliban samen met een zwaargewonde soldaat geïsoleerd raakt, besluit hij het bevel te geven het gebied te bombarderen, zodat de reddingshelikopter de locatie kan bereiken. De soldaat wordt gered, maar bij het bombardement blijken elf Afghaanse vrouwen en kinderen te zijn omgekomen. Terug in Denemarken begint voor Pedersen opnieuw de strijd om te overleven en bij zijn vrouw en kinderen te kunnen zijn. Ditmaal niet aan het oorlogsfront maar in de rechtszaal, waar hij wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden.

Derde speelfilm van de Deense regisseur en scenarioschrijver Tobias Lindholm, met Pilou Asbaek (Borgen) in de hoofdrol. Lindholm maakte eerder onder meer Kapringen en co-regisseerde het Osar-genomineerde Jagten.

Lees hier hoe je een Cinemember film kunt vertonen in de klas.

Credits

Thema's
Familie, Oorlog en gewapend conflict, Wetten en rechtspraak
Geschikt voor
havo/vwo - bovenbouw
mbo - niveau 3 & 4
Regisseur
Tobias Lindholm
Productieland
Denemarken
Soort
Fictie
Duur
115 minuten
Jaartal
2015
Kijkwijzer
16 geweld grof taalgebruik