Moffenmeid

2019, 17 minuten

WO II is net voorbij. Nederlanders vieren de bevrijding, maar niet Wies’ familie.

Wies woont samen met haar man en twee dochters en bestiert een kruidenierswinkel. Dochter Nellie is tijdens de oorlog zwanger geraakt, van een Duitser. Ze is door de feestvierende meute als verraadster kaalgeknipt. Het dilemma voor Wies: leven in schaamte, of kiezen voor haar kind en kleinkind?

 

Informatie voor docenten

  • De film Moffenmeid is verwerkt in het online leerpad Moffenmeid in LessonUp. Klik aan de linkerkant van deze pagina op de link om rechtstreeks naar dit online leerpad te gaan.
  • Lees voorafgaand aan de les de docentenhandleiding aandachtig door. Deze vind je ook aan de linkerkant op deze pagina.

Het leerpad bij Moffenmeid is tot stand gekomen in samenwerking met stichting Werkgroep Herkenning en Hilk Film, ondersteund door stichting 75 Jaar Vrijheid. Stichting Werkgroep Herkenning is een lotgenoten- en belangenorganisatie voor kinderen van ouders die in WOII de kant van de bezetter kozen of de bezetter waren, zoals kinderen van Duitse militairen.

Wil jij met jouw klas na deze les nog verder aan de slag met het thema ‘goed en fout in de oorlog’? Bekijk dan het aanvullende educatiemateriaal ‘Op 5 mei was het niet voor iedereen feest’ van stichting Werkgroep Herkenning. De stichting geeft ook gastlessen op scholen. Klik hier voor meer informatie. 

Credits

Thema's
Familie, Oorlog en gewapend conflict
Geschikt voor
havo/vwo - bovenbouw
mbo - niveau 1 & 2
mbo - niveau 3 & 4
vmbo b/k - leerjaar 3 & 4
vmbo t - leerjaar 3 & 4
Regisseur
Raymon Hilkman
Productieland
Nederland
Soort
Fictie, Korte film
Duur
17 minuten
Jaartal
2019