Omar

2013, 97 minuten

Voor Nadia, de liefde van zijn leven, is Omar tot bijna alles bereid: zelfs het ontwijken van kogels. Dagelijks klimt hij over de scheidingsmuur bij de Westelijke Jordaanoever om bij haar te zijn. Dan wordt hij gedwongen te kiezen tussen Nadia en de loyaliteit aan zijn vrienden. Spannende speelfilm van Paradise Now regisseur Hany Abu-Assad

De gevoelige jonge bakker Omar is eraan gewend om kogels te ontwijken. Voor Nadia, de liefde van zijn leven, trotseert hij de vele gevaren en klimt over de scheidingsmuur bij de Westelijke Jordaanoever. Wanneer zijn vrienden een verzetsdaad plannen tegen het Israëlische leger, loopt de situatie uit de hand en wordt Omar gearresteerd. Hij komt terecht in een kat-en-muisspel met de militaire politie en het wordt duidelijk dat hij voor zijn vrijlating een hoge prijs zal moeten betalen. Zal Omar er in slagen om zijn vrienden, grote liefde en overtuiging trouw te blijven?
Omar is de eerste speelfilm die volledig uit Palestina komt en is geregisseerd door de Nederlands-Palestijnse regisseur Hany Abu-Assad Hij maakte eerder de veel bekroonde speelfilm Paradise Now en won voor Omar op het filmfestival in Cannes de Jury Prijs.

Lees hier hoe je een Cinemember film kunt vertonen in de klas.

Credits

Thema's
Armoede, Democratie en politiek, Oorlog en gewapend conflict, Racisme en/of discriminatie
Geschikt voor
havo/vwo - bovenbouw
mbo - niveau 1 & 2
mbo - niveau 3 & 4
Regisseur
Hany Abu-Assad
Productieland
Palestina, Nederland
Soort
Fictie
Duur
97 minuten
Jaartal
2013
Kijkwijzer
16 angst geweld grof taalgebruik