De Oost

2020, 138 minuten

De jonge soldaat Johan vertrekt in 1946 naar Nederlands-Indië om de ‘Japanse marionet’ Sukarno te verslaan. Als hij onder invloed raakt van de genadeloze kapitein Westerling, vervaagt zijn besef van goed en kwaad. IJzersterk geacteerd, visueel adembenemend en controversieel drama over de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog, geregisseerd door Jim Taihuttu.

Johan de Vries is naar Nederlands-Indië gekomen om mensen te helpen. Want, zo wordt hem verteld, met de nederlaag van de Japanners is de vrede nog niet teruggekeerd. Eerst de Japanse marionet Sukarno verslaan, dan kan het land weer vredig en welvarend worden, zoals vóór de oorlog onder Nederlands koloniaal bestuur. Of zoals een sergeant hem verzekert: de bewoners moeten ‘af van het arrogante idee dat die apen het land zelf kunnen besturen’.

Als Johan onder de vleugels komt van de charismatische kapitein Raymond Westerling, wordt hij steeds dieper meegesleurd in een morele afgrond. Is Westerling een onverschrokken held of een gewetenloze oorlogsmisdadiger? Hoe ver is Johan bereid hem te volgen? En heeft hij wel een keuze? Indrukwekkend oorlogsdrama, met geweldig acteerwerk van Martijn Lakemeier (Johan) en Marwan Kenzari (Westerling).

Met jouw klas de film kijken? Neem contact met ons op via educatie@moviesthatmatter.nl om het wachtwoord bij de online kijklink te ontvangen.

Kijk op www.dewereldvandeoost.nl voor de werkvormen bij De Oost en De Wereld van de Oost, de educatieve website bij de film met historische verhalen vanuit vijf perspectieven. Workshops vanuit De Wereld van de Oost mogelijk op aanvraag.

Credits

Thema's
Democratie en politiek, Familie, Identiteit, Oorlog en gewapend conflict
Geschikt voor
havo/vwo bovenbouw
hbo/wo
mbo - entree
mbo - niveau 1 & 2
mbo - niveau 3 & 4
Regisseur
Jim Taihuttu
Productieland
Nederland
Soort
Fictie
Duur
138 minuten
Jaartal
2020
Kijkwijzer
16 angst geweld grof taalgebruik