Persepolis

2007, 95 minuten

De overweldigende animatie Persepolis is de verfilming van de succesvolle beeldroman van Marjane Satrapi, over haar jeugd inIran – eerst onder de sjah, dan steeds verder onderdrukt na de Islamitische Revolutie.
 
Hoewel Marjane’s oma en ouders in eerste instantie blij zijn dat sjah Mohammed Reza Pahlavi de macht wordt afgenomen, verandert dit snel daarna, wanneer de nieuwe machthebbers een nog veel repressiever beleid blijken te voeren. Tijdens de Islamitische Revolutie blijkt dat bovendien de positie van de vrouw in de samenleving in het bijzonder onder de onderdrukking lijdt.
 
Satrapi is niettemin geen makkelijk buigzaam iemand, wat versterkt wordt door haar verblijven in verschillende Europese landen en heeft ze een sterke eigen mening. Toch kan ze ook daar niet zomaar aarden als vrouw van Iraanse afkomst. Bij terugkomst in haar geboorteland merkt ze dat er veel is veranderd en dat op het niet navolgen van de regels zware straffen staan. Haar oma herinnert haar er niettemin geregeld aan dat ze naar haar idealen moet leven, zodat haar opa en oom Anouche niet voor niets, strijdend voor vrijheid, zijn gestorven.

Credits

Thema's
Democratie en politiek
Geschikt voor
havo/vwo - bovenbouw
havo/vwo - onderbouw
vmbo b/k - leerjaar 3 & 4
vmbo t - leerjaar 1 & 2
vmbo t - leerjaar 3 & 4
Regisseur
Vincent Paronnaud, Marjane Satrapi
Productieland
Frankrijk
Soort
Animatie, Fictie
Duur
95 minuten
Jaartal
2007
Kijkwijzer
6 angst discriminatie geweld