Pride

2014, 120 minuten

Hartverwarmende en vrolijke speelfilm, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. In de zomer van 1984, tijdens het Thatcher-tijdperk, besluit een groep homoseksuele activisten geld op te halen om de families van de stakende mijnwerkers te ondersteunen.

Tijdens de Gay Pride in Londen besluit een groep homo’s en lesbiennes uit Londen geld in te zamelen voor de arme families van de stakende mijnwerkers. Wanneer de vakbond het geld weigert aan te nemen, trekt de groep in een minibus naar het mijnwerkersdorpje op het platteland van Wales om het geld persoonlijk te overhandigen. Daar stuiten ze op conservatisme en homohaat. De stakers zitten niet te wachten op ‘perverselingen’ die ze uit de brand komen helpen.

Maar de actiegroep Lesbians and Gays Support the Miners (LGSM), zoals ze zichzelf noemen, houdt stand en begint een charmeoffensief. Met zijn juridische kennis weet homo Jonathan een van de gearresteerde mijnwerkers vrij te krijgen. Ook toont hij de stugge dorpelingen hoe je met dansen een meisje kunt veroveren. Langzaam maar zeker breekt het ijs en wordt duidelijk dat de homo’s en lesbo’s en de stakende mijnwerkers vechten voor hetzelfde doel. Feelgood-komedie over vooroordelen, verdraagzaamheid en vriendschap.

Lees hier hoe je een Cinemember film kunt vertonen in de klas.

Credits

Thema's
Gezondheid en welzijn, LGBTQ+, Racisme en/of discriminatie
Geschikt voor
havo/vwo - bovenbouw
mbo - niveau 1 & 2
mbo - niveau 3 & 4
vmbo b/k - leerjaar 3 & 4
vmbo t - leerjaar 3 & 4
Regisseur
Matthew Warchus
Productieland
Verenigd Koninkrijk
Soort
Fictie
Duur
120 minuten
Jaartal
2014
Kijkwijzer
12 discriminatie grof taalgebruik