Shadow Game (korte versie)

2020 – 55 minuten.

Deze film is ook te zien als educatievertoning in de bioscoop. Lees hier meer over onze vertoningen in Amsterdam en Den Haag in september 2021 en hier meer over onze bioscoopvertoningen jaarrond door het hele land. 

De film
Indrukwekkende documentaire over meerdere tienerjongens die hun land zijn ontvlucht en bescherming proberen te vinden in Europa. Verhalen van ontberingen en uitbuiting, maar ook van volharding, warmte en de kracht van de menselijke geest. Verhalen uit het hedendaagse Europa waarvan we niet mogen wegkijken.

Velen van hen noemen het ‘the game’: de reis langs de Balkanroute naar West-Europa. Voor de tienerjongens die we ontmoeten in Shadow Game is het een manier om gemotiveerd te blijven. Er zijn verschillende games: de treingame, de containergame, de loopgame. ‘Het is een missie’, zegt SK (15) uit Afghanistan. ‘Als je hem volbrengt, win je de game.’ En als je faalt, probeer je het de volgende keer opnieuw. Er is niet echt een andere optie.

Shadow Game brengt ons dicht bij de vele onbegeleide minderjarigen die momenteel op zoek zijn naar bescherming in Europa. De ontwapenende Hammoudi (14) uit Syrië vertelt verlegen lachend over de keer dat hij werd aangehouden door gemaskerde agenten in Kroatië. Yaseen (17) uit Pakistan draagt een klein katje en deelt zijn eten met haar. Voor hen en de andere jongens in de film is de emotionele en fysieke impact van wat ze doormaken groot. Toch behouden velen van hen een jeugdig, onschuldig optimisme.

Educatieprogramma
Deze film met je klas in de bioscoop zien? Dat kan! In september 2021 organiseren bioscoopvertoningen in Amsterdam en Den Haag. Ook organiseren we vanaf september weer bioscoopvertoningen door het hele land

Een educatievertoning bestaat uit de film inclusief verdiepingsprogramma in de zaal en lesmateriaal voor in de klas. In het verdiepingsprogramma komen de volgende vragen aan bod: Wat gebeurt er met minderjarige (alleenreizende) vluchtelingen als ze hun bestemming hebben bereikt? Waarom is het voor deze jongeren moeilijk om de Europese Unie binnen te komen? 

Credits

Ondertiteling
NL | EN
Thema's
Migratie en vluchtelingen, Oorlog en gewapend conflict
Kijkwijzer
9
Geschikt voor
mbo - niveau 1 & 2
mbo - niveau 3 & 4
vmbo b/k - leerjaar 3 & 4
vmbo b/k/t - vanaf leerjaar 4
vmbo t - leerjaar 3 & 4
Regisseur
Eefje Blankevoort, Els van van Driel
Productieland
Nederland
Soort
Documentaire
Duur
55 minuten
Jaartal
2020