The Square

2013, 108 minuten

Meeslepend tijdsdocument over de vechtlust en hartstocht van jonge revolutionairen in Egypte. Ondanks het uitblijven van werkelijke democratisering, is er in hun gedachtegang een kentering ontstaan. Ze zijn geen willoze slachtoffers meer, maar claimen hun recht op protest. Caleidoscopische, intuïtieve ervaring vanuit het kloppende hart van de revolutie: het Tahrirplein.

Vanaf het begin van de revolutie in Egypte in 2011 tot aan de situatie in 2013 volgt de Egyptisch-Amerikaanse filmmaker Jehane Noujaim een groep bevriende revolutionairen in hun strijd voor rechtvaardigheid en democratie.
Het is een illuster gezelschap, met mensen van verschillende afkomst en levensovertuiging. Zoals de innemende en strijdbare Ahmed, de Moslimbroeder Magdy, en de Brits-Egyptische acteur Khalid Abdalla (The Kite Runner), die zijn carrière op een zijspoor zet om mee te doen aan de opstand. Getoond wordt hoe een vlaag van euforie het land overspoelt na de val van Mubarak, maar ook hoe daarop geweld, desillusie en verdeeldheid volgen.
De aanstekelijke passie en overlevingsdrang van de activisten, in combinatie met graffitikunst, opzwepende protestsongs en indrukwekkend camerawerk, maken deze film tot een aangrijpend en essentieel tijdsdocument.
De film was in 2012 onderdeel van The Good Pitch Europe in Londen en staat op de shortlist voor de Oscars van 2014.

Credits

Thema's
Activisme en mensenrechtenverdedigers, Democratie en politiek, Vrijheid van meningsuiting
Geschikt voor
havo/vwo - bovenbouw
hbo/wo
mbo - niveau 3 & 4
Regisseur
Jehane Noujaim
Productieland
Egypte, Verenigde Staten
Soort
Documentaire
Duur
108 minuten
Jaartal
2013