De Veroordeling

2020 – 130 minuten.

Deze film is te zien als educatievertoning met bijpassend lesmateriaal en verdiepingsprogramma tijdens het festival in Den Haag. Deze film is vooralsnog niet beschikbaar om in de klas te kijken.

De film
Televisiejournalist Bas Haan (Fedja van Huêt) creëert zijn eigen monster wanneer hij in zijn onderzoek naar de Deventer moordzaak steeds meer in het kamp wordt gezogen van degenen die ‘de klusjesman’ van moord beschuldigen. Een media-hetze is het gevolg waardoor het leven van de klusjesman en zijn vrouw verandert in een ware nachtmerrie. Onthutst door deze ’trial by media’ besluit Bas de complotten te bestrijden met de feiten, maar tot zijn frustratie blijkt de beeldvorming sterker dan de werkelijkheid. Is er iemand ten onrechte veroordeeld door de rechter of is er juist sprake van een onschuldig slachtoffer?

Educatieprogramma
In samenwerking met HUMAN en Beeld en Geluid organiseren we in Den Haag een vertoning van De Veroordeling met een masterclass Medialogica. In deze masterclass worden studenten en hun docenten zich bewust van de wisselwerking tussen publieke opinie, politiek en media en hoe die onze kijk op de werkelijkheid soms dramatisch beïnvloedt. Het programma is te boeken op vrijdag 8 april en op maandag 11 t/m donderdag 14 april.

Credits

Thema's
Media en digitale cultuur, Wetten en rechtspraak
Geschikt voor
havo/vwo bovenbouw
hbo/wo
mbo - niveau 3 & 4
vmbo t - leerjaar 3 & 4
Regisseur
Sander Burger
Productieland
Nederland
Soort
Fictie
Duur
130 minuten
Jaartal
2020
Kijkwijzer
12 angst grof taalgebruik