Vlekkeloos

2021, 16 minuten

De vijftienjarige Ruby is ongesteld. Maar geld voor tampons of maandverband is er eigenlijk niet. Om haar moeder niet tot last te zijn, probeert ze het zelf op te lossen.

Ruby (15) woont met haar hardwerkende moeder en haar jongere zusje in een buitenwijk. Het gezin leeft onder de armoedegrens. Haar moeder draait dubbele diensten om het gezin te onderhouden en Ruby voelt zich verantwoordelijk voor haar zusje. Wanneer Ruby ongesteld wordt, komt ze er achter dat er geen menstruatie producten meer in huis zijn. Hoewel de noodzaak hoog is, durft ze haar moeder niet lastig te vallen. Ruby probeert het zelf op te lossen, maar belandt in een tweestrijd met alle gevolgen van dien. Hoelang houdt Ruby dit vol? Wanneer wordt het haar teveel?

Vlekkeloos sleepte op (inter)nationale festivals diverse prijzen in de wacht; de Kristallen Beer op Berlinale 2022, Beste Korte Film Cinekid 2021 en de Publieksprijs Middelbare Scholieren op Go Short – International Short Film Festival Nijmegen 2022.

Met jouw klas de film kijken? Neem contact met ons op via educatie@moviesthatmatter.nl om het wachtwoord bij de online kijklink te ontvangen.

Producent: IJswater Films

Credits

Thema's
Armoede, Vrouwenrechten
Geschikt voor
havo/vwo - bovenbouw
havo/vwo - onderbouw
vmbo t - leerjaar 1 & 2
vmbo t - leerjaar 3 & 4
Regisseur
Emma Branderhorst
Productieland
Nederland
Soort
Korte film
Duur
16 minuten
Jaartal
2021
Kijkwijzer
AL