White Berry

2022, 89 minuten

Deze film kun je als educatievertoning in een bioscoop bij jou in de buurt boeken.

Grace (17) is als vijfjarig meisje met haar moeder en oudere broer uit Burundi gevlucht naar Rotterdam. Grace heeft albinisme, en albino hunters maakten in Burundi jacht op haar pigmentloze huid. Nu ze in haar examenjaar zit, moet ze alles op alles zetten om aan de verwachtingen van haar familie te voldoen.

Wanneer ze Kya en haar vriendinnen ontmoet, opent zich een nieuwe wereld. In Kya en haar entourage ziet Grace de belichaming van haar Afrikaanse identiteit, maar meer nog van de persoon die Grace zou willen zijn; krachtig, zelfverzekerd en trots. Ze zet alles op alles om onderdeel te worden van de groep. Maar hoe doe je dat, als je zelfbeeld door jarenlange uitsluiting zo negatief is geworden? 

White Berry is het speelfilmdebuut van Sia Hermanides, en deels gebaseerd op eigen ervaringen van hoofdrolspeelster Latifa Mwazi.

Verdiepingsprogramma 
IFFR en Movies that Matter ontwikkelden bij White Berry, en met de hoofdrolspeler Latifa Mwazi, lesmateriaal en een verdiepingsprogramma voor voortgezet onderwijs bovenbouw en het mbo. In het verdiepingsprogramma behandelen we het begrip albinisme en bespreken we het thema zelfbeeld. Hoe belangrijk is het bijvoorbeeld voor jou om vrienden te hebben die er hetzelfde uitzien? En wat zou jij ervan vinden als mensen steeds naar je staren? Dit verbinden we aan mensenrechten, het recht op gelijke behandeling en het recht om niet gediscrimineerd te worden. Want iedereen moet zichzelf kunnen zijn, toch?

Credits

Thema's
Familie, Identiteit
Geschikt voor
havo/vwo - bovenbouw
mbo - entree
mbo - niveau 1 & 2
mbo - niveau 3 & 4
praktijkonderwijs - leerjaar 3 & 4
vmbo b/k - leerjaar 3 & 4
vmbo t - leerjaar 3 & 4
Regisseur
Sia Hermanides
Soort
Fictie
Duur
89 minuten
Jaartal
2022
Kijkwijzer
12 discriminatie geweld grof taalgebruik