Wij praten niet

2022, 70 minuten

Een intrigerende documentaire met diepgaande gesprekken tussen therapeuten en jongeren die verstrikt zijn geraakt in het complexe netwerk van seksueel geweld en uitbuiting. De film neemt ons mee in de innerlijke strijd van vier personages die proberen te breken met hun voormalige wereld, waar ze – de één meer dan de ander – maar moeilijk van los kunnen komen.

De film biedt een blik op de dynamiek van therapie, waarbij de jongeren pijnlijke herinneringen ophalen en geconfronteerd worden met hun verstoorde zelfbeeld vol schaamte en schuld. Wij praten niet wijst ons op het belang van signalering omtrent seksueel geweld en opent het gesprek in een wereld waarin jongeren zich vaak niet veilig genoeg voelen om hierover te praten.

Door in het hoofd van de jongeren te kruipen maakt regisseur Marjolein Busstra op een zorgvuldige en genuanceerde manier de complexiteit van de problematiek en het grijze gebied daaromheen zichtbaar. Met haar camera zijn wij getuige van de intieme therapiegesprekken en laat zij zien wat het met de jongeren doet als er naar hen geluisterd wordt. We worden gevangen door de pijnlijke ervaringen van de jongeren en krijgen als kijker het benauwde gevoel van de verstikkende situatie mee. Visuele, metaforische scènes wisselen deze dialogen af en geven lucht aan de heftigheid in de gesprekken. Ondanks hun heftige situatie brengen de jongeren met humor, zelfspot en een nuchtere blik een lichtheid met hen mee.

Zo kom je er achter dat het geweld waar ze mee te maken hebben zo alledaags is, dat zelfs het woord verkrachting geen indruk meer maakt. We zien hoe de toewijding van de therapeuten en de dynamiek van hun gesprekken de jongeren stimuleert om hun verleden een plek te geven en te werken aan het repareren van hun zelfbeeld – zonder veroordeling, schaamte of schuld. Stapje voor stapje leren zij hun eigen grenzen aan te geven, hun eigen keuzes te maken en hun boosheid en beschadigde vertrouwen een plek te geven om zo zeggenschap over hun eigen lichaam terug te winnen en zelfs een beetje van zichzelf te houden.

Belangrijke informatie voor docenten:
Wij adviseren om deze film te vertonen binnen kleine groepjes studenten waarbij je als docent een veilige sfeer kunt waarborgen. De film bespreekt een gevoelig thema dat trauma bij studenten die te maken hebben gehad met seksueel geweld kan losmaken. De film is echter een goed middel om kwetsbare jongeren te waarschuwen voor de gevaren van o.a. een loverboy. Verwijs leerlingen bij wie deze film nare ervaringen oproept door naar het Centrum Seksueel Geweld.

Credits

Thema's
Gezondheid en welzijn, Vrouwenrechten
Geschikt voor
mbo - entree
mbo - niveau 1 & 2
praktijkonderwijs - leerjaar 3 & 4
Regisseur
Marjolein Busstra
Productieland
Nederland
Soort
Documentaire
Duur
70 minuten
Jaartal
2022
Kijkwijzer
16 geweld grof taalgebruik