Zaatari Djinn (korte versie)

2016 – 55 minuten.

Midden in de woestijn is onder de verzengende zon een geheel nieuwe stad ontstaan: vluchtelingenkamp Zaatari. Tachtig procent van de inwoners is kind. Vanuit het perspectief van vier jonge bewoners zien we hoe het is om hier op te groeien. Een plek met weinig middelen of zicht op verbetering, maar met ruimte voor dromen.

In Jordanië, vlak bij de grens met Syrië, ligt vluchtelingenkamp Zaatari. Deze plek groeide de afgelopen jaren uit tot een ware stad met tachtigduizend inwoners. Een stad zoals wij die kennen is het niet: er zijn geen huizen maar prefabwoningen, en er zijn zandpaden in plaats van wegen.

De Nederlandse filmmaker Catherine van Campen volgt vier kinderen die ieder op hun eigen manier omgaan met de omstandigheden in het kamp. Zo doet de dromerige Maryam (15) aan voetbal en theater en sluit Fatma (12) vriendschap met een haan. De arme Ferras (10) is ernstiger: hij moet werken voor de kost en heeft moeite zijn oorlogsverleden achter zich te laten. En dan is er de rijke Hammoudi (8). Hij kan alles kopen wat hij wil en voor hem is het kamp een paradijs.

Ondanks de schaarse middelen maken de kinderen iets van het leven. Zo wordt een prop een voetbal en twee insecten worden een dierentuin. Zaatari mag dan een plek zijn zonder geschiedenis of toekomst, het is ook een thuis.

Credits

Ondertiteling
NL
Thema's
Migratie en vluchtelingen
Kijkwijzer
AL
Geschikt voor
havo/vwo bovenbouw
vmbo b/k - leerjaar 3 & 4
vmbo t - leerjaar 3 & 4
Regisseur
Catherine van Campen
Land
Nederland
Soort
Documentaire
Duur
55 minuten
Jaartal
2016