Competitie

Grand Jury Fiction

Voor de tweede keer reiken we in 2022 de Grand Jury Fiction Award uit. Uit het volledige filmprogramma van het festival worden acht films geselecteerd. Het betreft films waar cinematografie en inhoud hand in hand gaan. Een internationale jury reikt de award met een prijzengeld van € 5.000 uit aan de winnaar.

Jury

Monique van de Ven (Voorzitter)

Monique van de Ven is een Nederlandse actrice die met haar rol in Turkish Delight wereldwijde bekendheid verwierf. Daarna volgden vele filmproducties, zoals The Assault die een Oscar won. Monique ontving meerdere Gouden Kalveren voor Beste Actrice en een Gouden Kalf voor haar hele oeuvre in 1985. In 2018 ontving zij het Gouden Kalf voor Filmcultuur.

Aboozar Amini

Aboozar Amini is een filmmaker uit Afghanistan. Zijn eerste lange documentaire Kabul, City in the Wind was de openingsfilm op IDFA 2018. Met zijn kleine productiebedrijf KinoKabul wilde hij een nieuwe filmgolf neerzetten die verder gaat dan de massamedia, maar dicht bij de mensen van Afghanistan staat. Dit jaar is hij de hoofdgast op het Movies that Matter Festival.

Kaouther Ben Hania

De Tunesische regisseur Kaouther Ben Hania studeerde cinema in Tunesië en daarna in Parijs. Ze regisseerde vele bekroonde films. The Man Who Sold His Skin, haar laatste film, opende het MtMF21 en werd genomineerd voor een Oscar.