Michiel van Erp praat met oudere en jongere lhbti’ers over de geschiedenis van de lhbti-beweging in Nederland en de situatie nu. Ontroerende, kwetsbare en dappere gesprekken over zoektochten, (zelf)acceptatie en identiteit, en over de vraag hoe de verschillende generaties lhbti’ers elkaar zien. Met prachtig en onthullend archiefmateriaal.
‘Op mijn veertiende kwam ik erachter dat ik homo ben’, zegt documentairemaker Michiel van Erp – bekend van onder meer Pretpark Nederland, I Am a Woman Now en de prachtige documentaires over Erwin Olaf – aan het begin van De Roze Revolutie. ‘Dat ik daarmee onderdeel werd van een beweging, bleek vooral één groot feest.’ Toch was het hem en andere lhbti’ers altijd duidelijk dat ze in een samenleving opgroeiden die ze niet volledig accepteerde, en ze zelfs vijandig gezind was.
Samen met spraakmakende pioniers en anderen kijkt Van Erp terug op de homoprotesten van de jaren zeventig en de verwoestende aidsgolf van de decennia daarna. Met jongeren bespreekt hij hun visies en ervaringen. Hoe verhouden de generaties zich tot elkaar? En staat de maatschappij vandaag de dag toleranter tegenover lhbti’ers, of zijn we juist weer verworvenheden aan het kwijtraken?
De eerste twee afleveringen van de vierdelige documentaireserie worden vertoond. De volledige serie is vanaf 10 mei om 20.35 te zien bij de VPRO op NPO 2.
Beeld: De roze revolutie VPRO 2021 © Henri Verhoef