Klaas de Jonge, de Prijs van Vrijheid

Marlou van den Berge

Nederlandse anti-apartheidsactivist Klaas de Jonge keert terug naar de ambassadekamer waar hij twee jaar woonde, gevlucht voor de Zuid-Afrikaanse autoriteiten die hem van terrorisme beschuldigden. De confrontatie met mensen die de levenslange gevolgen dragen van zijn daden, dwingt hem de vraag te beantwoorden: heiligt het doel alle middelen?

Klaas de Jonge werd in 1985 gearresteerd in Zuid-Afrika en beschuldigd van dodelijk terrorisme en het smokkelen van wapens voor het ANC. Nadat hij op ingenieuze wijze aan de Zuid-Afrikaanse politie was ontsnapt, vluchtte hij de Nederlandse ambassade in. Daar bleef hij 26 maanden lang.

Regisseur Marlou van den Berge maakte een exacte replica van de ambassadekamer, inclusief aquarium, schaakbord en prikkeldraad voor de ramen. In deze kamer herbeleeft De Jonge zijn verleden. Hij ontmoet mensen wier levens voorgoed zijn veranderd door de gewapende strijd waaraan hij meedeed. Zijn (stief)kinderen, die nog steeds de littekens dragen van de stress waaraan hij ze blootstelde toen ze nog heel jong waren. Een man die beide benen verloor door een ANC-autobom. De vrouw en dochter van een ANC-activist die is omgekomen. Ondersteund door fascinerend archiefmateriaal, onderzoekt de documentaire op een eerlijke manier de vraag: was Klaas de Jonge een vrijheidsstrijder, of een terrorist? 

Credits

Regisseur
Marlou van den Berge
Producent
Carolijn Borgdorff
Jaartal
2023
Productieland
Nederland
Soort
Documentaire
Duur
66 minuten
Taal
Afrikaans, Engels, IsiZulu, Nederlands
Ondertiteling
EN