De Oost

Jim Taihuttu

De jonge soldaat Johan vertrekt in 1946 naar Nederlands-Indië om de ‘Japanse marionet’ Sukarno te verslaan. Als hij onder invloed raakt van de genadeloze kapitein Westerling, vervaagt zijn besef van goed en kwaad. IJzersterk geacteerd, visueel adembenemend drama over de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog, geregisseerd door Jim Taihuttu.

Johan de Vries is naar Nederlands-Indië gekomen om mensen te helpen. Want, zo wordt hem verteld, met de nederlaag van de Japanners is de vrede nog niet teruggekeerd. Eerst de Japanse marionet Sukarno verslaan, dan kan het land weer vredig en welvarend worden, zoals vóór de oorlog onder Nederlands koloniaal bestuur. Of zoals een sergeant hem verzekert: de bewoners moeten ‘af van het arrogante idee dat die apen het land zelf kunnen besturen’.

Als Johan onder de vleugels komt van de charismatische kapitein Raymond Westerling, wordt hij steeds dieper meegesleurd in een morele afgrond. Is Westerling een onverschrokken held of een gewetenloze oorlogsmisdadiger? Hoe ver is Johan bereid hem te volgen? En heeft hij wel een keuze? Indrukwekkend oorlogsdrama, met geweldig acteerwerk van Martijn Lakemeier (Johan) en Marwan Kenzari (Westerling).

Credits

Regisseur
Jim Taihuttu
Producent
Sander Verdonk, Thomas den Drijver
Jaartal
2020
Productieland
Nederland, Indonesië
Soort
Fictie
Duur
137 minuten
Taal
Nederlands
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
New Amsterdam Film Company