De route van Mandy Woelkens

Omdat ons programma zoveel mooie films te bieden heeft, snappen wij dat het jou als bezoeker soms wat kan duizelen. Om je een handje te helpen, hebben wij aan een aantal bekende smaakmakers gevraagd naar welke films zij benieuwd zijn dit festival. Vandaag de beurt aan duizendpoot Mandy Woelkens. Ze is presentator, podcast host en hoofdredacteur van LINDA.meiden. Sinds januari is ze ook presentator van de inspirerende journalistieke feelgoodshow Met Mandy! op NPO1, waarin ze haar luisteraars meeneemt op een verhelderende reis vol veerkracht, omdenken en mensen die een verschil weten te maken.

Mandy maakt maatschappelijke thema’s op een behapbare manier bespreekbaar. Ze staat voor inclusiviteit en wil graag mensen inspireren om vooral zichzelf te zijn. Zo spreekt ze zich uit over feminisme, gendergelijkheid, seksualiteit en diversiteit. Wij vroegen haar naar de 3 films/specials waar zij het meest naar uitkijkt op #MtMF24.

Shorts: Wind of Resistance

Various Directors, 2024

Laat me je vertellen over een programma dat mijn aandacht heeft weten te grijpen: Wind of Resistance. Het is een kort programma dat bol staat van krachtige verhalen van mensen die zich verzetten tegen onrecht en opkomen voor vrijheid. Bijvoorbeeld de korte film The Voice of Others, waar een tolk uit Tunesië de verhalen van migranten vrij vertaald om hun kansen op asiel te vergroten. En dan is er Full Night, waarin een vrouw tijdens een van de donkerste perioden in de geschiedenis, de Tweede Wereldoorlog, moedig wapens verstopt voor het verzet.

The Black Pete Files – Special: Herdenking slavernijverleden

Festus Toll, 2023

Tijdens het festival zal op vrijdag 29 maart een speciale dubbele filmvertoning plaatsvinden die gewijd is aan het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Onderdeel hiervan is de korte film The Black Pete Files, waarin de maker de evolutie van Zwarte Piet onder de loep neemt aan de hand van historische archiefbeelden. Ik voel nu al dat deze documentaire me zal raken.

Maar meer dan dat, hoop ik dat deze film bijdraagt aan het afscheid van Zwarte Piet. Ik geloof dat The Black Pete Files een belangrijke stap in die richting kan zijn. De maker van deze film zal na de vertoning deelnemen aan een panelgesprek met Peggy Brandon (die het programma ook opent met een keynote) en Marlon Titre.

Eternal You

Hans Block, Moritz Riesewieck, 2024

De film Eternal You gaat over hoe kunstmatige intelligentie onze band met overleden dierbaren nieuw leven inblaast. Dit daagt me uit om na te denken over de menselijke prijs die we betalen voor technologische vooruitgang. Het brengt cruciale vragen naar voren over de grenzen van ethiek en de schaduwzijde van onze onverzadigbare drang naar eeuwigheid.