Omdat ons programma zoveel mooie films te bieden heeft, snappen wij dat het jou als bezoeker soms wat kan duizelen. Om je een handje te helpen, hebben wij aan een aantal bekende smaakmakers gevraagd naar welke films zij benieuwd zijn dit festival. Vandaag de beurt aan Nugah Shrestha van het megapopulaire, geëngageerde Instagram-kanaal Politieke Jongeren.
Nugah Shrestha is momenteel werkzaam bij Eigen Haard als Regisseur wijkontwikkeling en leefbaarheid in Amsterdam Centrum en West. Naast zijn werk in de woningcorporatiesector houdt hij zich actief bezig met het interesseren van jongeren in de politiek via zijn Instagram-pagina @politieke_jongeren. Hij probeert mensen bewust te maken over maatschappelijke vraagstukken en werkt daarbij ook samen met organisaties zoals o.a. FNV Vakbond, VluchtelingenWerk Nederland, Amnesty International, de Woonbond en VPRO. Wij vroegen hem naar de 5 films waar hij het meest naar uitkijkt op het MtMF24.
Dit lijkt mij een bijzondere film vanwege het onderwerp: de allereerste democratische verkiezingen in Buthan. Een land waar ik persoonlijk nog weinig over weet. Het feit dat een serieus onderwerp op een luchtige en komische manier wordt gepresenteerd, maakt me nieuwsgierig naar deze film.
Het lijkt me dat een film over Taiwan een waardevolle historische context kan bieden, waardoor de huidige situatie beter begrepen kan worden. Het kan een terugblik bieden op hoe de huidige toestand tot stand is gekomen en wat de achterliggende geschiedenis is van deze geopolitieke spanningen tussen Taiwan en China. Extra interessant nu de verkiezingen in Taiwan net achter de rug zijn.
De zogenaamde “grootste democratie ter wereld”, met Modi aan het roer, ziet momenteel de vrijheid van meningsuiting onder druk staan. Het roept serieuze vragen op. Hoe democratisch is India, als een cartoonist wordt verboden politiek geladen cartoons te maken? Extra bijzonder vind ik het dat Rachita ook naar het festival komt en na de film uitleg geeft over haar situatie.
Deze film heeft onlangs de Audience Award gewonnen op de Berlinale in Berlijn en heeft veel ophef veroorzaakt vanwege de indrukwekkende toespraak van Yuval, een van de regisseurs. Door deze ophef ben ik eigenlijk alleen maar meer benieuwd geworden naar de film. Wat No Other Land extra bijzonder maakt, is dat deze is gemaakt door zowel een persoon van Israëlische als van Palestijnse afkomst. Ik hoop via deze film meer te leren over de situatie op de Westelijke Jordaanoever.
Als enorme liefhebber van The Wire, een serie die zich afspeelt in Baltimore, heb ik enigszins een idee van de uitdagingen waarmee de stad te maken heeft. Ik was verrast om te ontdekken dat er een jonge, idealistische burgemeester in de stad actief is, wat ongetwijfeld een lastige taak met zich meebrengt in zo’n complexe omgeving. Het biedt een gelegenheid om dieper in te gaan op de thema’s die eerder in The Wire zijn behandeld en om de voortdurende strijd tegen vuurwapengeweld en onrecht in Amerika te belichten.