Camera Justitia zet de relatie tussen global justice, internationaal recht en film in de schijnwerpers.
Samen met het Asser Instituut en de VU Amsterdam presenteert Movies that Matter op donderdag 28 maart 2024 de Camera Justitia Dag die bestaat uit drie onderdelen: het Global Justice Cinema Seminar, de Masterclass en de Camera Justitia Night.
Documentaire is een zeer krachtig medium om internationale rechtvaardigheid te bevorderen. Het kan schendingen van mensenrechten documenteren, oorlogsmisdaden aantonen voor de rechtbank of een sterke oproep tot solidariteit en actie communiceren. Maar documentairefilms zijn nooit alleen maar een ‘neutrale’ registratie van de werkelijkheid. In twee sessies nodigen Professor Wouter Werner en Dr. Sofia Stolk (VU Amsterdam) je uit om de connectie tussen rechtvaardigheid, documentaire, waarheid en bewijs te verkennen met een focus op de films in de Camera Justitia competitie. Het seminar leert je om kritisch te kijken, te beoordelen wat deze films willen communiceren en te discussiëren over hoe dit wordt bereikt.
De Camera Justitia Masterclass geeft dit jaar het woord aan Hilary Charlesworth, sinds 2021 als rechter verbonden aan het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Met moderator Marieke de Hoon (Universiteit Amsterdam) overloopt ze haar indrukwekkende carrière als internationaal jurist en heeft ze het uitgebreid over haar huidige functie bij het Internationaal Gerechtshof. Filmfragmenten uit het Camera Justitia-programma van dit jaar dienen daarbij als voorzet.
De Masterclass is gratis toegankelijk voor jongeren tot en met 30 jaar. Het is wel verplicht om vooraf een ticket te reserveren.
De Camera Justitia Night richt zich op de vele aspecten en vormen van rechtvaardigheid. We vertonen de monumentale documentaire Soundtrack to a Coup d’Etat, geregisseerd door Johan Grimonprez.
Jazz, dekolonisatie en mensenrechtenactivisme komen samen in deze historische rollercoaster die terugblikt op het moment waarbij de musici Abbey Lincoln en Max Roach het VN Veiligheidsraadgebouw binnendrongen om te protesteren tegen de moord op Patrice Lumumba.
Johan Grimonprez (1962, België) is een gerenommeerd filmmaker, multimediakunstenaar en curator. Grimonprez’ veelgeprezen werk danst op de grenzen van praktijk en theorie, kunst en cinema, documentaire en fictie, en vraagt de kijker om twee keer goed te kijken. Zijn werk licht hedendaagse media door en zoekt naar de spanning tussen de kleinschalige en grotere impact van globalisering.
Dichter en spoken word artiest Sydney Lowell zal de avond openen met een performance van ritmische poëzie. De avond wordt gepresenteerd door Maral Khajeh, die samen zal zitten met de regisseur van de film, Johan Grimonprez, voor een gesprek over de film.
DJ Mo Wrights zal een jazz-geïnspireerde set spelen in de foyer van Theater aan het Spui, voor en na het programma.