Special

Earth at Stake

In ons Earth at Stake programma presenteren we samen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken films en nagesprekken over de strijd voor een duurzame wereld. Vanaf 17 april zijn drie documentaires te zien in combinatie met een inleiding of een nagesprek.

 

Living Water

Pavel Borecky

Jordanië is een van de landen met de grootste waterschaarste ter wereld. De laatste stabiele waterbron is bekend als Disi en ligt onder de Wadi Rum-woestijn. Maar terwijl het dorp Wadi Rum lijdt onder enorme watertekorten, willen projectontwikkelaars de nabijgelegen stad Akaba omtoveren tot het nieuwe Dubai. En daarvoor is uiteraard nog meer van het ‘blauwe goud’ nodig. En geïrrigeerde landbouwgronden, ooit beloofd als een vitale stap op weg naar voedselzekerheid voor de Jordaniërs, worden nu beheerst door machtige agribedrijven die vooral verbouwen voor de export.

Janette Worm, expert op het gebied van waterproblematiek in het Midden-Oosten, is een van de aanwezigen bij het verdiepingsprogramma, samen met Maarten Gischler, Senior Water Advisor bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Moderator: Marieke Eyskoot, duurzame lifestyle-expert en auteur, en veelgevraagd spreker en presentator.

 

The Magnitude of All Things

Jennifer Abbott

Rouw om het verlies van een mens kan net zo pijnlijk zijn als rouw om het verlies van de natuur. Jennifer Abbotts documentaire The Magnitude of All Things verkent de vele manieren waarop klimaatverandering mensen dwingt de realiteit te aanvaarden van de veranderende wereld om ze heen. Net zoals de dood van haar zus Saille aan kanker, is de verwoesting door klimaatverandering een langzaam proces. ‘Broeikasgassen richten hun schade sluipenderwijs aan’, zegt Abbott. ‘De kankercellen ook.’

Bij The Magnitude of All Things zijn Marcel Beukeboom en Julia Kantelberg aanwezig. Marcel is Speciaal Gezant Klimaat bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, Julia maakt deel uit van de groep: ‘Klimaatambassadeurs van de Toekomst’. Samen zullen zij ingaan op klimaatverandering, die in de documentaire wereldwijd in beeld wordt gebracht.

Moderator: Marieke Eyskoot, duurzame lifestyle-expert en auteur, en veelgevraagd spreker en presentator.

Journey to Utopia

Tone Grøttjord-Glenne

‘Dit is misschien de laatste film die ik maak voordat de wereld vergaat’, zegt de Noorse filmmaker Erlend Mo aan het begin van Journey to Utopia. Erlend en zijn vrouw Ingeborg maken zich zorgen over klimaatverandering. Omdat ze ‘een escalerende behoefte voelen er iets aan te doen’, tekenen ze voor Project Permatopia in Denemarken: een gemeenschap van gelijkgestemden die ervan dromen zelfvoorzienend te zijn.

Bij Journey to Utopia verwelkomen we Carmen Hagenaars, Deputy Director van de afdeling Inclusieve Groene Groei van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze verzorgt de inleiding bij deze documentaire die een ecologisch experiment van een zelfvoorzienende gemeenschap volgt.

 

Dit programma wordt gepresenteerd in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Tickets

Living Water
za 17 april 17:00 - wo 21 april 01:00 ONLINE On Demand
The Magnitude of...
za 17 april 17:00 - wo 21 april 01:00 ONLINE On Demand
Journey to Utopia
za 17 april 17:00 - wo 21 april 01:00 ONLINE On Demand