Take on Future

De films die in Take on Future voorbijkomen, tonen ons dat nu het moment is om in actie te komen voor een leefbare en duurzame toekomst.

Wood begint als onderzoeksjournalistiek, maar verandert langzaam maar zeker in een docu-thriller over illegale houthandel – een onthullende wake-upcall over een verborgen wereldwijd schandaal. In het droogkomische Journey to Utopia wordt een Noors gezin geconfronteerd met de uitdagingen die komen kijken bij het opzetten van een zelfvoorzienende gemeenschap. The Magnitude of All Things brengt in een prachtige cinematografische stijl de verschillende mensen die in de frontlinie te maken hebben met klimaatverandering in beeld – van eilandgroep Kiribati, tot het Ecuadoraanse regenwoud.

 

Journey to Utopia

Erlend Eirik Mo

‘Dit is misschien de laatste film die ik maak voordat de wereld vergaat’, zegt de Noorse filmmaker Erlend Mo aan het begin van Journey to Utopia. Erlend en zijn vrouw Ingeborg maken zich zorgen over klimaatverandering. Omdat ze ‘een escalerende behoefte voelen er iets aan te doen’, tekenen ze voor Project Permatopia in Denemarken: een gemeenschap van gelijkgestemden die ervan dromen zelfvoorzienend te zijn.

 

The Magnitude of All Things

Jennifer Abbott

Rouw om het verlies van een mens kan net zo pijnlijk zijn als rouw om het verlies van de natuur. Jennifer Abbotts documentaire The Magnitude of All Things verkent de vele manieren waarop klimaatverandering mensen dwingt de realiteit te aanvaarden van de veranderende wereld om ze heen. Net zoals de dood van haar zus Saille aan kanker, is de verwoesting door klimaatverandering een langzaam proces. ‘Broeikasgassen richten hun schade sluipenderwijs aan’, zegt Abbott. ‘De kankercellen ook.’

 

Wood

Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst en Ebba Sinzinger

Over de hele wereld worden er miljarden dollars verdiend aan de illegale houtkap. Alexander von Bismarck, directeur van de Amerikaanse ngo Environmental Investigation Agency, is al jarenlang bezig deze misdaad te onthullen. Hij gaat undercover met een verborgen camera, geverfd haar en valse visitekaartjes en doet alsof hij wil zakendoen met de houtmaffia. Met hun detectivewerk verzamelen Von Bismarck en zijn team massa’s bewijs van de illegale vernietiging van de bossen van de wereld.